Sushi För Nybörjare - Marian Keyes

140343-55Lisa Edwards tror inte sina öron när hon får reda på av sin chef på Femme magazine att hon har blivit befordrad till chefredaktörsjobbet i…Dublin. Hon som var övertygad om att hennes nästa steg i karriären skulle vara som chef för koncernens flaggskepp på Manhattan i New York. Men istället får hon i uppdrag att starta ett nytt ungt, sexigt kvinnomagasin Colleen. Lisa känner sig förvisad till världens ände, men vägrar naturligtvis att erkänna det för någon.

Ashling Kennedy blir Lisas assistent på den nya redaktionen för Colleen. Hon är Lisas totala motsats. En liten fröken Fixar-allt, som oroar sig för allt och därför alltid har handväskan full med bra-att-ha saker. Ashlings bästa väninna Clodagh Kelly borde sväva i lycksalighet. Gift med drömprinsen, mor till två underbara barn, ett underbart hus. Så varför har hon på sista tiden känt lust att kyssa en groda? Det här är en historia om tre kvinnors liv och deras längtan efter lyckan som kanske inte alltid finns där man tror.







Marian Keyes böcker är faktiskt mycket längre än vad de flesta Chicklitt böckerna är (detta gäller även Lesley Lokkos böcker) men det spelar ingen roll, så fort man läst ut en bok vill man ändå bar aha mer och mer. Jag har upptäckt att Marian skrivier på olika sätt. I böckerna om syskonen Walsh samt När Lucy Sullivan Skulle Gifta Sig skriver hon ur ett perspektiv men i den här boken samt Å Andra Sidan och Sista Chansen skriver hon ur flera olika perspektiv. Det här var egentligen onödig information men det är intressant tycker jag. Den här boken är lika underbar som någon annan av Keyes. Man skrattar och är asförbannad om vartannant, det spelar egentligen ingen roll vilken bok du läser först (Även om jag tror det är kul att läsa Walsh serien i den ordning de kom ut, då se ut spelar sig i olika tider och de nyare böckerna berättar hur de gamla slutade) utan det viktiga är att du läser någon av Keyes. NU.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Trollbunden - Jane Green

140343-54Joe är snygg, vältränad, charmig och framgångsrik. Kvinnor älskar Joe och det är en ytterst besvarad kärlek.
Att vara gift med Joe är inte lika roligt. Alice, som har gjort allt för att vara den perfekta hustrun, känner ändå att hon inte riktigt räcker till. Och ryktena om hans snedsprång med vackra kvinnor börjar bli allt svårare att negligera. Men han har alltid varit hennes stora kärlek- att bryta upp känns omöjligt.
När de flyttar till New York ser Alice det som en nystart. När de sedan hittar ett drömhus på landet i Connecticut, är det som om Alices liv äntligen får en mening och hon slår sig till ro.
Men Joe blir allt mer rastlös och det dröjer inte länge förrän han upptäcker att det finns lika många tillfällen till förströelse med andra kvinnor här som på andra sidan Atlanten.




Lättläst och kul, ingen allvarlig läsning precis. Läs den om du känner för avkoppling. Inget som fastnar så låna den för du kommer nog inte känna att du måste läsa om den då du är klar med den. Även om den inte är dålig är den inte heller bra.

Två av fem möjliga.

KK

Mossvikenfruar Chansen - Emma Hamberg

140343-53Om du var jag (men det är du inte, o lyckliga människa...), men om du var jag, om du levt lyckligt gift (eller ja, nästan helt lyckligt i alla fall) med din fina man i massor av år. Om du älskat honom ända sedan nian. Om du ätit allt från kall ravioli till oxfilé med honom. Om du älskat med honom i allt från studentlyor till nybyggd villa ("älskat" låter väl lite för stort och vackert kanske, legat med låter bättre.) Om du var en medelmåtta som aldrig vågade färga ögonbrynen riktigt svarta eller ha andra mönster än ränder på tröjorna. Om du kanske inte hade så mycket att göra mer än att just vara tillsammans med din man och glädjas med honom när han fått riktigt bra provision från Mossvikens El & Tv. Om du hittade en fotorulle i hans jackficka som visade sig innehålla foton (ja, vad annars?), foton på din älskade i armarna på en annan. Och inte bara i hennes armar förresten. Om du var jag (stackars lilla du i såna fall). Vad skulle du göra då? A. Älska, glömma och förlåta. B. Älska, glömma och förbli evigt bitter. C. Finns det något tredje alternativ?




Mja, jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Den känns fin och djup ibland men iblend bara onödig. Läs om du har lite tid över för avkopplande läsning som inte kräver allt förmycket tankemöda.

Tre av fem möjliga.

KKK

Bergdorf Blondiner - Plum Sykes

140343-51Glitter och glamour, champagne och Chanel... Låt dig förföras av denna smygtitt in i en värld av lyx och flärd där New Yorks rika och bortskämda societetsflickor Park Avenue-prinsessorna bor. På höga klackar rusar de Manhattan runt på jakt efter de perfekta Chloéjeansen, en tur i ett PJ (privat jetplan) och en ORP (oerhört rik pojkvän). Vår hjältinnna, som kallar sig själv för Moi, börjar aldrig sin dag före halv elva på förmiddagen. Hon går på designade baby-showerpartyn för bekantskapskretsens blivande mammor, äger fler Marc Jacobs-kläder än vad som är anständigt, och är bästa väninna med arvtagerskan till det stora varuhuset. Hon tror att vodka ingår i kostcirkeln och placerar glamour överst bland de tio budorden. Men vad ska hon ta sig till när hennes förlovning spricker? Kommer hon någonsin att finna lyckan i en tillvaro fylld av dermatologer, premiärer och Brazilians?





Sjukt ytlig. Huvudpersonens försök till att ta livet av sig var ett hån mot alla med riktiga självmordstankar.
Annars var den väldigt rolig. Men som sagt. YTLIG!

Två av fem möjliga.

KK

Djävulen Bär Prada - Lauren Weisberger

Andrea Sachs blir överlycklig när hon får jobbet som assistent på det berömda modemagasinet Runway. Men plötsligt befinner sig Andrea i helvetet då cheferedaktören Miranda Priestly visar sig vara djävulen själv. Hon dompterar sina anställda totalt och kräver fullständig service tjugofyra timmar om dygnet. Andrea försakar pojkvännen och vänner för att dygnet runt ställe upp på chefens nycker. Allt för att få den eftertraktade rekommendationen från Miranda Priestly som kan hjälpa henne att bli redaktör på New Yorker. Till sist inser Andrea att det jobb som "tusentals tjejer skulle gå över lik för" håller på att ta livet av henne och hon måste bestämma sig för om hon är beredd att sälja sin själ till djävulen.









Det var ett tag sen jag läste den här men jag kommer ihåg att jag inte gillade översättnignen. Mycket kan ha berott på den, men boken gjorde nästan inget intryck på mig. Den var inget speciellt, rolig ibland men inte mer, och otroligt klyshig.

Två av fem möjliga.

KK

Ljuger du?

Har på var och varannan bokblogg sett att folk skrivit om listan av böker som Expressen påstår att  1 av3 ljuger om att ha läst. Tänkte jag skulle se vilka jag läst av dem.

1. "Jack" av Ulf Lundell Nej, jag har inte läst något av Lundell alls, känner mig inte jättesugen heller.
2. "Utvandrarna" av Vilhelm Moberg Haha, den här har jag faktiskt sagt jag läst fast jag inte har det.
3. "Hemsöborna" av August Strindberg Nej
4. "Nässlorna blomma" av Harry Martinsson Ja faktiskt, jag läste ut den här om dan och en recension kommer snart.
5. "Röde Orm" av Frans G Bengtsson Nej.
6. Arn-böckerna av Jan Guillou Nej, men ettan står i min bokhylla just nu.
7. "Sagan om ringen"-trilogi av JRR Tolkien Japp, allihopa och Bilbo dessutom.
8. "Krig och fred" av Leo Tolstoj Nej
9. "Svindlande höjder" av Emily Brontë Halva hann jag med innan den följde med min bror när han flytta.
10. "Män är från mars, kvinnor från Venus" av John Gray Nej
11. "1984" av George Orwell Nej, nu får min bror skämmas för mig.
12. "Lysande utsikter" av Charles Dickens Nej
13. "Harry Potter och de vises sten" av J K Rowling Ja
14. "Jane Eyre" av Emily Brontë Ja och jag tror jag har recenserat den här.
15. "Da Vinci koden" av Dan Brown Ja
16. "Anne Franks dagbok" av Anne Frank Nej.

6/16 Haha, IG.

Änglar Och Demoner - Dan Brown

140343-49Robert Langdon, Harvard-professor i religiös symbolik, kallas till en schweizisk forskarinrättning för att analysera en mystisk symbol - ett brännmärke i bröstet på en mördad fysiker. Genast inser Langdon att detta är ett ofattbart bevis: ett forntida brödraskap har återuppstått, känt under namnet Illuminati, och betecknat som den mäktigaste underjordiska organisationen som existerat. Deras huvudfiende har genom århundradena varit en och densamma: den katolska kyrkan.
De värsta farhågorna besannas när Vatikanens heliga konklav strax därpå samlas för att utse en ny påve. Illuminati meddelar nämligen att man placerat en tidsinställd bomb med aldrig förr skådad sprängkraft i Vatikanstatens hjärta.
Robert Langdon flygs in till Rom och tillsammans med den säreget vackra och intelligenta Vittoria Vetra blir han huvudperson i Vatikanens desperata räddningsaktion. En vanvettig jakt via ett fyrahundraårigt spår, bildat av symboler som slingrar sig fram genom Rom, väntar. Spåret leder dem ned till förseglade kryptor, in i livsfarliga katakomber och övergivna katedraler.







Läs min recension av Da Vinci Koden för denna är nästan samma bok, men annorlunda. Jag tyckte om den här för det var fortfarande nytt för rmig, men det var lätt att gissa hur den skulle sluta, och Browns sätt att försöka indikera att en person är den onde funkar inte eftersom man redan blivit utsatt för det i Da Vinci Koden och lätt ser i genom det. Ungefär samma som Da Vinci Koden fast en marginell skillnad i betyg då man börjar bli trött på det hela.

Tre+ av fem möjliga.

KKK+

Kärlek@Första Träffen - Jane Moore

140343-48Jess Monroe är 34 år gammal och singel. Hon trivs med sitt liv, men hennes vänner anser att hon behöver en man i sitt liv. På sin födelsedag får Jess därför en internetdate i present. Efter viss vånda bestämmer hon sig för att se det hela som en rolig grej- och snart är hon fast i jakten på mr Right.
Det visar sig dock vara svårare än hon trott att hitta sin drömprins på nätet. Grodor finns det däremot gott om. En man som beskriver sig som Ferrari-förare kan lika gärna visa sig vara en enkel bilhandlare. Och även den snyggaste karl kan lämna en flicka ensam med restaurangnotan. Men så en dag händer något som får Jess att inse att den rätte kanske inte alls ser ut som hon tänkt sig ...






Mysig, men inte så mycket mer, perfekt läsning för en tågresa eller flygplans resa. Men nej, den är okej, men varför läsa okej när du kan läsa underbart, ta en titt på Lesley Lokko eller Marian Keyes och du kommer garanterat välja bort den här.

Två av fem möjliga.

KK

På Spaning Med Bridget Jones - Helen Fielding

140343-47Äntligen! Bridget har funnit kärleken - och singellivet är ett minne blott. Eller? Bridget Jones har skyhöga förväntningar på livet med drömprinsen Mark Darcy. Olyckligt nog har verkligheten sina brister, och Bridget inser skräckslaget att parlivet kräver lika många expertråd och trofasta väninnor som singellivet. Varken böckerna med titlar som Dressera din man, Är han otrogen? och Städning eller sex? eller vänninornas föga framgångsrika förhållanden är till någon hjälp. Snart har Bridget trasslat in sin i så mycket misstankar och vita lögner att hennes och Marks kärlek får kramp!






En fortsättning som faktiskt är lika bra som ettan. Denna bok är ännu mer olik sin filmatisering. Läs boken oavsett om du sett filmen eller inte, du kommer ha kul i vilket fall.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Bridget Jones Dagbok - Helen Fielding

140343-46Du är inte ensam om att oroa dig för baddräktsfiguren, falla för skitstövlar, äta för mycket choklad och dricka för mycket vin. Bridget Jones gör det också. I årets (1998) mest omtalade dagbok berättar Bridget om livet som 30-årig singeltjej i London. Om helvetet att aldrig hitta den rätte, eländet när hon väl träffar Honom, kampen att nå idealvikten, duster med besvärliga chefer, vänner hon inte skulle överleva utan. Ja, livet är ett elände; men härligt roligt i alla fall!






Bättre och helt olik filmen, visst det grundläggande finns där. men de är olika i så många detaljer som är viktiga. Man borde nästan läsa boken bara för att det är en sån chicklitt klassiker.
Jag gillar storyn som är mysig, och Bridget är dessutom mycket mänskligare än vad "hjältinnor" oftast är. Hon är ful ibland, inte bara "Lite ful men det syns att den är snygg under fulheten" Hon är inte överdrivet smal, vilket är grymt bra i detta läskiga samhälle där idealet är läskigt smal. Dessutom är formatet i boken i dagboksform vilket är kul tycker jag, man får veta i början av varje kapitel hur mycket hon väger och hur många ciggaretter hon rökt.
 Kul bok att läsa om då man ofta kommer ihåg fel och blandar ihop med filmen (Varning, ljug inte och säg att ni läst boken bara för att ni sett filmen, de är väldigt olika och ni kommer göra bort er ^.^ )

Fyra av fem möjliga.

KKKK

När Lucy Sullivan Skulle Gifta Sig - Marian Keyes

140343-45När Lucys arbetskompisar går till en spåkvinna, följer hon med för att få sig ett gott skratt. Hon blir inte särskilt imponerad när mrs Nolan spår att hon inom ett år ska traska uppför altargången. Inget kunde vara mer fel. Lucy är inte den typen och hon har ju inte ens en pojkvän. Men när de andras spådomar börjar slå in en efter en, blir hon mer och mer fundersam...



Den här boken var min första Marian bok och jag hade inga förväntningar när jag läste den, köpte den begagnat på inrådan av en kompis som sa att "den var väl kul". Jag tror jag blev kär i den redan efter första kapitlet, alla i den här boken är riktiga orginal och de roliga figurer man lär man sig tycka om, speciellt Charlotte som är precis så smart att hon fattar hur korkad hon är.
      Lucy som alltid medlar och alltid håller allting inom sig väcker sympatier direkt. Hennes pappa är alkoholiserad och det är något hon alltid förnekat och det riktigt kniper om hjärtat när man läser om hennes futtiga försök att unvika sanningen. Samtidigt skrattar man högt flera gånger när man läser boken, och det var den här boken som startafe min "passion" för Marian Keyes böcker. Så omläst att den snart faller sönder. Som de flesta av Marians böcker.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Stjärna för en natt - Lisa Jewell

140343-44Vem drömmer inte om att bli rockstjärna, glida omkring i boa och stilettklackar, dricka champagne medan alla kysser ens fötter. Bee fick den där hiten alla drömmer om. Ana, hennes mycket yngre, tanigare, blygare halvsyster solar sig i glansen.
      Exotiska och spännande Bee sticker till London för att erövra världen. Men under årens lopp förlorar Ana och Bee kontakten.
       När Bee plötsligt och mystiskt dör, 36 år gammal, kallas Ana till London för att ta hand hennes saker. Det går upp för henne att Bee fört ett liv som ingen, varken deras smått galna mamma, hon själv, vänner eller grannar hade en aning om.






Hmm, svårt att betygsätta, jag tyckte om den, den var mysig men den var ganska orealistisk (Haha, när började jag bry mig om det) och det var en sak som sas i slutet som gjorde mig så arg, något om att en viss människa aldrig skulle kunna bli lycklig (Inte den ni tror) och såvidare, det var väldigt dumt sagt, jag måste få tro att alla har en chans til lycka annars kan man ju lika gärna lägga sig under täcket och sova resten av livet. Bra story, men bara, inte tillräckligt.

Tre av fem möjliga

KKK


Rivalerna - Lesley Lokko

140343-43Amber och Paola är halvsystrar och så olika som två flickor kan vara. De är båda döttrar till den ofattbart förmögne och mäktige affärsmannen Max Sall. Amber är född inom äktenskapet. Hennes mor är den vackra Angela, vars hjärta krossats av Max ständiga kvinnoaffärer. Numera är det endast flaskan som kan döva hennes förtvivlan. Paolas mor är den eldiga italienskan Francesca. Med kvinnlig list har hon genom årens lopp lyckats hålla liv i passionen och trots att hon aldrig fått bli Max hustru, är hon väl försörjd av honom. Men Paola har aldrig fått tillfälle att glömma att hon bara är en oäkting.

Hela livet har Amber och Paola varit rivaler, de har tävlat om Max uppmärksamhet och alltid avskytt varandra. Men det är ändå ingenting mot de känslor som uppstår när de blir intresserade av samme man ...








Lycksökare var det bara en utav tjejerna som var snuskigt rik, här är det två, och de avskyr varandra. Jag måste tillägga att bakside texten som visas ovan är ganska missvisande, flickornas kamp över samme man är verkligen inte vad som är den övergripande storyn i boken. Det handlar inte bara om Paola och Amber det handlar om fler personer. Kieran, Ambers bror och om Ambers vänner Becky och Madeliene, samt Tendé. Man får också under korta stunder se ur Angelas, Francescas och till och med Max perspektiv. En värdig uppföljare till Lycksökare med minst lika många olika tragedier och hårda hemska ämnen som tas upp. Sträckläs!

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Lycksökare - Lesley Lokko

Lycksökare är en fängslande och fartfylld berättelse om fyra unga kvinnor och deras vänskap. Vi följer dem från skoltiden in i vuxenlivet; genom passion, kärlek, svek och tragedi, från London och Johannesburg till Los Angeles och Martinique ...
      Rianne de Zoete, rik arvtagerska till diamantgruvor i Sydafrika, har svårt att anpassa sig till livet på den engelska internatskolan och hennes tre rumskamrater tycker till en början att nykomlingen är en riktig snobb- arrogant och bortskämd.
      Men mellan de fyra flickorna växer en vänskap fram som trots deras olikheter skapar starka band- band som fortfarande finns kvar när de sprids över världen. Den vackra Rianne hamnar i modellyrket. Gabby söker sig till juridikstudier i Oxford. Nathalie startar en framgångsrik affärsverksamhet och Charmaine, flirtig och full av liv, dras snart in i en destruktiv virvel av sex, droger och män som inte alltid vill henne väl.





Lesley Lokkos böcker är ett litet guldkorn av glamour i vardagen. Jag har förvånat upptäckt att jag gillar dem lika mycket som Marian Keyes böcker. Lesleys är intelligentare och seriösare, men inte lika roliga, jag skrattade inte högt när jag läste denna. 
Den här boken har det mesta, glamor och fattigdom, lycka och sorg (Ni kommer garanterat gråta vid ett tillfälle), skratt och ilska (Ni kommer nästan bita er i tungan av ilska). Från första sidan var jag fast, jag var tvungen att veta hur det skulle gå för tjejerna. Ätstörningar, familjetragedier, knark, prostitution och våldtäkt. Boken tar upp det mesta av dessa tunga hemska ämnen och ändå när jag läst klart, är jag glad och go inombords, kunde knappt lägga den ifrån mig.

Det har blivit mycket höga betyg på sista tiden, just nu går jag igenom min bokhylla som jag har på rummet, där har jag nästan bara favoriter, därav de höga betygen.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Fem av fem möjliga

Utmaningen fortsätter.


Jag fortsätter med min
utmaning och har några böcker att lägga till. Men fortfarande inga inbunda, det går trögt det där.

Vad jag läst hitils under 2007 (De med kryss efter är recenserade):

Må Döden Sova - Anna JanssonX
Bergdorfblondiner - Plum SykesX
Röda Vita Rosen - Mariette Glodeck X
Docka Vit Docka Röd - Maria Lang X
Exil - Denise Mina X
Den Amerikanske Pojken - Andrew Taylor X
Trollbunden - Jane GreenX
Stjärna För En Natt - Lisa JewellX
Nässlorna Blomma - Harry MartinsonX
Monkeewrench-morden - P.J Tracy
Flickan Från Ovan - Alice SeboldX

Vattenmelonen - Marian Keyes

140343-41"Jag fattade ingenting. Vad i helvette pratade han om, våningar och pengar och avbetalningar och skit? Egentligen borde vi ha gullat med babyn och smågrälat om vem hon var mest lik. Men James, Min James, pratade om att lämna mig. Vem hade lovat det? Jag skulle vilja framföra ett starkt klagomål. Jag hade ju uttryckligen beställt ett lyckligt liv med en kärleksfull man till min nyfödda dotter, och så fick jag denna usla parodi istället."





Oh, jag behöver väl knappast säga vad jag tycker om ni läst mina tidigare recensioner av Keyes böcker. Det här är hennes debut och vilken sådan, Skratt och gråt blandas hejvilt och så läsaom-vänlig
att jag lånade om den flera gånger på bibloteket innan jag köpte den och mitt eget ex. är väl tummat. Det enda pyttelilla minuset denna bok får är att den James som beskrivs innan han lämnade henne och den James som figurerar i "nutid" i boken verkar vara två helt olika personer med olika värderingar. Läs den!

Det är en sak jag borde tillägga som jag glömt att säga. Flera av Keyes böcker handlar om samma familj, familjen Walsh, Vattenmelonen, En Oväntad Semester, Änglar och Anybody Out There? varje bok handlar om varsin syster i familjen Walsh.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Hemlängtan - Michelle Magorian

140343-40År 1945 återkommer tolvåriga Rusty till England efter att under kriget ha bott i USA. Hon blir förskräckt över att komma tillbaka till ett land hon inte längre känner igen, en värld med krigsskadade städer och ransoneringskort. Allt är tråkigt. Till och med hennes familj är som främlingar. Mamma är kall och avvisande och lillebror svartsjuk. Rusty längtar tillbaka till USA men måste stanna. Vi får följa hennes kamp att anpassa sig till sitt nya liv.






Detta är en ungdomsbok men borde verkligen läsas av alla. Jag gråter varje gång jag läser om den, och det är minst en gång om året. Det är så hemskt att se hur sliten itu Rusty blir av att hamna mitt emellan två länder, två familjer. Ett mästerverk.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Vince & Joy - Lisa Jewell

140343-39Vince är en man som borde vara gift men inte är det, en far som inte bor med sitt barn, en kille med ett tråkigt jobb och en massa kraschade förhållanden bakom sig- allt känns egentligen lite fel.

På en middag med gamla vänner och mycket vin börjar alla prata om hur de förlorade oskulden. Efter att de flesta med skrik och skratt redogjort för sina mer eller mindre misslyckade minnen kommer turen till Vince. "Det var perfekt" kläcker han ur sig. Förvåningen är stor- perfekt? Ja, hon hette Joy. Minnena sköljer över honom.
Och så en dag, av en slump, springer Vince och Joy på varandra igen...








En mysig bok, men inte så mycket mer. Bästa delen är beskrivningen av Joys liv med en hustrumisshandlare, inte så mycket fysisk som psykisk misshandel. Den är okej, men inte mer. Lämnade inga tankar kvar, och tillskillnad från Keyes ger den inget sug efter att läsas om.

Två av fem möjliga.

KK

Må Döden Sova - Anna Jansson

140343-38En ung kvinna av estniskt ursprung kör av vägen och kriminalinspektör Maria Wern skickas till olycksplatsen. Kvinnan klarar sig med lindriga skador, men Maria Wern känner att allt inte står rätt till. Varför slutar inte det lilla skrubbsåret på kvinnans knä att blöda? Och varför vägrar hon att åka till sjukhuset?
Kort därefter kallas Maria Wern till Cheironkliniken, ett exklusivt privatsjukhus där man specialiserat sig på provrörsbefruktning. En kvinna har i desperation tagit sitt liv.
Mellan den unga estniska kvinnan och den döda på privatsjukhuset visar det sig snart finnas ett samband...





Spännande och bra deckare, Då jag precis läst ut den var jag övertygad om att jag skulle ge den en femma, men så var klockan 3 på natten och så här i dagsljus känns det inte som om mitt omdöme var det bästa då jag avslutade denna bok. Men jag rekommenderar den ändå varmt. Den var ju så spännande att jag stannade uppe till 3 eller hur?
UPDATE: Jag lånade ut boken till min pappa, som påstod att den var jättedålig, att alla var dumma och så vidare. Så jag bestämde mig att ta ner mitt betyg ett snäpp, jag minns den inte så klart och vill inte att nån ska ska läsa om boken här, få för sig att den är jättebra och sen börja gråta av besvikelse. Så stackars Anna Jansson, en fyra får det bli.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Da Vinci Koden - Dan Brown

140343-37Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet.
    Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.
    En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven.
    En rasande kapplöpning vidtar.

Denna konstant uppdrivna, intelligent genomförda






Måste vara förra årets mest hypade bok. Jag läste den först efter att den kommit ut på pocket så jag missade den värsta hysterin. Men min pappa som läst den varnade för cliffhangers i slutet av varje kapitel. Jag läste den ändå och tänkte att efter som den var en succé kunde den inte vara dålig. Och det var den inte heller´.
Jag hade roligt när jag läste den och trots att jag störde mig på saker på var och varannan sida höll den intresset uppe. Det var väl inte en av de mest givande böckler jag läst, men den var verkligen underhållande, med alla kluriga frågor och konstiga personer. Helt galen men skoj. Det han skriver om heliga Graal är också intressant, och underhållande framförallt. Väckte mitt intresse gjorde den och jag har läst bådeI i Cirkelns Mitt & Änglar Och Demoner nu. Inget du ska läsa om du väntar dig en djup roman som ska förändra ditt liv. Utan läs den om du vill ha lite underhållande spänning innan du somnar.

Fyra - av fem möjliga.

KKKK-

En Oväntad Semester - Marian Keyes

27-åriga Rachel lever livet i New York. Hon vantrivs på jobbet och ägnar sig helt och hållet åt nattlivet. Droger hör till vardagen, liksom barer och killar. Men en kväll går allt snett och hon tar för många sömntabletter. Hennes familj hemma på Irland rycker ut och snart är hon på väg till ett behandlingshem på den irländska landsbygden. Hon fattar ingenting. Å andra sidan kanske en liten semester inte vore helt fel - särskilt som hon hört att alla behandlingshem är fulla av kändisar som badar bubbelpool och får massage. Men Rachels semester blir inte alls som hon tänkt sig...







Jag älskar Marian Keyes böcker. De får mig alltid att slappna av och skratta, men även gråta ibland. Den här boken är otroligt komisk och samtidigt otroligt sorgsen.
       Rachels förnekande av sitt beroende gör till en början (eftersom man ser det hela genom hennes perspektiv) att man tycker hon är dum i huvudet, men ju längre in i boken man kommer, förstår man mer, och börjar känna med och för Rachel istället för emot henne. Igenom hela boken varvas det ibland in återblickar. Vilka är precis lika underhållande som de är informativa. Ett guldkorn som allt av Marian.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Flicka Med Pärlörhänge - Tracy Chevalier.

140343-35Griet är sexton år när hon träder i tjänst hos konstnären Vermeer. Hennes uppgifter . i det stora och barnrika hushållet består av tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier.
Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon.
Vermeers hustru Catharina är sin mans absoluta motsats. Catharina är från första stund avogt inställd till Griet och avskyr sin makes intresse för flickan.
När Vermeers rike mecenat van Ruijven fattar tycke för den söta tjänsteflickan, och insisterar på att Vermeer skall måla henne, skärps spänningarna. Ryktena och skvallret i småstaden Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse...






Det bästa med den här boken är relationsbeskrivningarna, allra bäst de mellan Griet och hennes familj. Men annars måste jag säga att den här boken är riktigt överskattad.

Tre av fem möjliga.

KKK

Rosens Namn - Umberto Eco

140343-34Broder William från Baskerville, vida berömd för sitt skarpsinne och sin lärdom, kommer en novemberdag år 1327 till et norditalienskt benediktinkloster. Han är utsänd för att medla i maktkampen mellan påven i Avignon och kejsar Ludvig men får snart annat att göra. Under sju skräckfyllda dygn hittas den ena munken efter den andra mördad, och William förvandlar sig till detektiv, beväpnad med Aristoteles logik, Thomas av Aquinos teologi och Roger Bacons vetenskapliga skepsis.







 

Jag velade Länge innan jag bestämde mig för vilken kategori jag skulle sätta den här boken under. Den är ju både Klassisk och en Deckare. En klassiskdeckare.
      Jag hade höga förväntningar på den då både min mamma och min pappa rekommenderat den när jag frågade om "bra deckare".
       Jag läste den förra sommaren då jag var på Gotland så det tog ett tag innan den var utläst, det fanns ju så mycket annat att göra. Jag tror det var bra att jag läste den i korta etapper med många avbrott annars tror jag att jag snabbt hade tröttnat på språket som var svårläst för mig efter som det är så gammeldags. Det stora plusset får boken för att den lyckades hålla mig intresserad ändå, intrigen var såpass spännande, och språket så pass bra (om än svårt) att jag ändå läste ut den. Inte alls vad jag förväntat mig men det var inte bara till det sämre. Kul att få en (i och för sig fiktiv) insyn i munkars sätt att tänka på den tiden. En bok som alla borde ha läst någon gång under livet.

Tre + av fem möjliga.

KKK+






Utmaning

Jag har börjat läsa flera andras bokbloggar, det var de som fick mig att börja skriva en själv.
Jag har upptäckt att flera av dem har utmanat sig själva, eller kört på något slags tema.

Här är då min egen utmaning till mig själv.

Under 2007 ska jag ha läst minst 100 böcker.

Utav dessa ska mins 10 vara inbundna, låter kanske enkelt, men jag läser nästan bara pocket. De är billigare och lättare att bära runt på.

Alla böcker jag recenserar är inte lästa nyligen, efter som jag precis startat bloggen recenserar jag både nylästa böcker och böcker jag läst för längre sen.

Vad jag läst hitils under 2007 (De med kryss efter är recenserade):

Må Döden Sova - Anna Jansson
Bergdorfblondiner - Plum Sykes
Röda Vita Rosen - Mariette Glodeck X
Docka Vit Docka Röd - Maria Lang X
Exil - Denise Mina X
Den Amerikanske Pojken - Andrew Taylor X
Trollbunden - Jane Green
Stjärna För En Natt - Lisa Jewell

Bara 7 verkar det som men för att det inte ska verka så lite kan jag tillägga att jag inte tagit med de böcker jag läst förut men läst om. Ingen utav de lästa var inbunden.

Fallen - Joyce Carol Oates.

140343-33En man kastar sig ut i Niagarafallen. Han är nygift och har lämnat sin brud kvar i det stora hotellets bröllopssvit.
      Ariah Erskine, den övergivna, väntar i sju dagar och sju nätter vid fallen. Ännu inte officiellt änka. Under hennes tröstlösa vaka börjar en osannolik ny kärlekshistoria spira. Hon möter en man som blir betagen i hennes världsfrämmande blick och tunna rödlätta hår. Det är så det hela börjar på 1950-talet. Med de mörkt olycksbådande fallen som bakrund utveklar sig ett drama om föräldrar och deras barn, om hemligheter och synder, nertystade skandaler, rättegångar och mord. Fallen är en virvlande om den amerikanska familjen i kris, men också om miljöbrott och korruption i USA:s dunkla förflutna.




Hade ganska höga förväntningar på Fallen då det var min första Oates som inte var barnbok. Och jag blev inte besviken. Men lite. Mysig och bra bok, väldigt bra skriven, i mitten var det lite trögt men början och slutet riktigt njöt man av.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Ralphs Party - Lisa Jewell

140343-32Jem letar lägenhet och när hon stiger över tröskeln hemma hos Ralph och Smith känner hon sig direkt som hemma. Hon får också den behagliga känslan av att här kan hennes drömmars man finnas. Men vem av de två killarna kan det vara?
Ralph är den lata och missförstådde konstnären medan Smith drar på sig kostymen om dagarna för att tjäna ihop till hyran. De är bästa vänner sedan femton år och sitter gärna i ömsesidigt samförstånd kvällar igenom och zappar mellan 47 kabelkanaler utan att säga ett ord. Deras vardag blir sig inte lik med en söt kvinna i lägenheten, en kvinna vars dagbok Ralph inte kan låta bli att läsa.

Underhållande och trovärdigt




Jag gillade inte ralphs party så mycket då jag läste den första gången men andra gången växte den otroligt i mina ögon. Det är en gripande historia och slutet är bra, ett sorligt slut för de ena, ett lyckligt för de andra. Mysbok.

Tre + av fem möjliga.

KKK+

Den Ryske Vännen - Kajsa Ingemarsson.

Maria Hamrén älskar sin man Henrik, men deras olikheter hotar äktenskapet och hon glider allt längre ifrån honom. Henrik, som kämpar med en misslyckad UD-karriär, låter sig samtidigt dras in i ett farligt spel för att skydda biståndsministern Katja Löfdahl från en skandal. Miljontals kronor har försvunnit i Tjetjenien och ministerns framtid hotas. Vad de inte vet är att de alla tre blivit brickor i ett storpolitiskt spel där insatserna till slut räknas i människoliv.

I Den ryske vännen väver Kajsa Ingemarsson trovärdigt samman en intelligent thrillerintrig med engagerande människoöden. Det är en spännande historia om ideal, lojalitet och kärlekens obändiga kraft.






Jag blev glatt överaskad av den här boken, hade inte förväntat mig det av Kajsa Ingemarsson efter Små Citroner Gula som i och för sig var en helt okej bok men som inte var särskilt djup utan mer lättläst chicklitt. Den Ryske Vännen däremot är nästan en thriller, Man sugs in i handlingen och önskar verkligen att det ska lösa sig för den unga bistånds ministern Katja och den misslyckade Henrik. Den person jag faktiskt känner minst för är Maria som framställs som ett offer i hennes längtan för barn men som i mina ögon blir allt mer dum ju längre in i handlingen jag kommer. Men, det är en bra och intressant bok och jag rekommenderar den inför en tågresa eller dylikt.

Tre+ av fem möjliga.

KKK+

Typ Trettio - Lisa Jewell

140343-30Tänk dig att du springer på ditt livs stora kärlek tolv år efter att hon försvann, att hon är snyggare än någonsin och att hon gärna går på date med dig. Det här händer Dig Ryan samma dag som han fyller trettio.Tänk dig sen att du är Nadine, Digs bästa vän sedan femton år, och att den stora kärleken visar sig vara Delilah, din rival redan i skolan. Kan man klandra dig då om du plötsligt börjar göra fåniga saker som att spionera utanför Digs hus mitt i natten eller ringa DIN gamla kärlek som idag är om möjligt ännu mer fel än han var för tio år sedan?







Marian Keyes har i mina ögon alltid varit den allra bästa inom chicklitt, det är hon fortfarande, men Lisa Jewell är också bra och denna bok är nästan i samma klass som Marian. Sår som alldrig läker och känslor från tånåren som kan vara kvar för alltid beskrivs med humor och djup. En rolig bok som man inte vill lägga ifrån sig. Huvud personerna har så mycket förnekelse inom sig att det inte är klokt, men det är kul. En klar läsa om bok.

Fyra + av fem möjliga.

KKKK+

Exil - Denise Mina

140343-29Inte nog med att Maureen O'Donnell blivit anklagad för mord, nu har dessutom fadern, som förgripit sig på henne under uppväxten, återvänt hem till Glasgow. Samtidigt har bästa väninnan Leslie blivit förälskad och tillbringar all sin tid med den nye pojkvännen. 
    När Ann Harris - klient på kvinnojouren där Maureen arbetar - plötsligt försvinner och hennes döda kropp en månad senare flyter upp på Themsens strand ser Maureen sin chans att fly hemstaden. Hon beger sig till London och hamnar där i en värld full av våld, svek och misstänksamhet. En efter en faller pusselbitarna på plats och Maureen börjar ana vad som egentligen hänt. Men tiden rinner iväg och hon måste få fram sanningen -  till vilket pris som helst.



Jag har läst en bok tidigare av Denise Mina Död I Garnethill som jag minns som väldigt bra, jag hade höga förväntningar på den här boken. Men jag blev besviken. Det är en helt okej bok, men inte så mycket mer. Jag tycker inte att den är särskilt spännande utan den vinner mest på relations beskrivningarna (Specielt inom Maureens familj) och beskrivningen av den otroligt fattiga familjen Harris. Dessutom tycker man om Maureen. Inte något som fastnar särskilt länge men mysig läsning i mörkret och faktiskt lägger man den ogärna ifrån sig.

Tre av fem möjliga.

KKK

Röda Vita Rosen - Mariette Glodeck

140343-28Det är midsommar och åtta vänner i mitten av de tjugo åker ut i skärgården för att fira: Frida, flickan med stans mest välsorterade skivsamling. Milla som tar vad hon behöver och Måns som kan få vem han vill. Jens, bästa vännen som blev värsta svikaren. Teddy, bajskungens son. Pepsi med titanskruv i foten och en dotter i plånboken. Carl som bär på en hemlighet som alla redan vet om. Och så sist och defenitivt minst: Tove, hon som bjöd in dem alla.
      I sommarnatten, fångade mellan minnen och nutid, får de för sig att leka Röda Vita Rosen. En barnlek som i vuxna händer kan göra ganska ont. För visst är de väl vuxna?








En väldigt bra bok. Beskrivningen av de olika individerna som alla är trasiga på sitt sätt är gripande och dessutom är storyn spännande. Då man då och då får återblickar i det förflutna faller pusselbitarna på plats, tillsammans med fler frågor. Varför blev de så? Hur kommer det att sluta? Vem kommer att få honom/henne i slutet, Vem vinner Röda Vita Rosen?. Frågorna får en efter en sitt svar, även om inget defenitvt lyckligt slut inträffar. Boken har dessutom gulliga detaljer som en bit ur en låt i början av kapitlen. Tillsammans med det nummer jag antar det har i Fridas skivsamling. Vilken överaskning, verkligen en läsvärd bok.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

O.S.A - Denise Rudberg.

140343-27Utåt sett är Eva von Dies liv fulländat. Hon är uppvuxen i ett stort hus på Djurgården och hon uppmärksammas som advokat.
Men barndomen har präglats av ensamhet och karriären har fört henne utomlands i många år. När Eva återvänder hem har hennes ungdomskärlek hunnit gifta sig, och utan att märka det börjar hon söka bekräftelse i ytliga relationer och en fåfäng jakt på kontroll.
Eva tvingas gå igenom flera hårda smällar innan hon vaknar upp och ser sina misstag. Det omgivningen hela tiden sett, är hon den sista att inse.

Tjejen som verkar ha allt, har ingenting om hon saknar kärlek.






Samma som Väninnan i sättet fast lite sämre. Det är mysigt men inte så mycket mer. Inget som fastnar någon längre tid.

Tre av fem möjliga.

KKK


Storlek 37 - Denise Rudberg

140343-26Singeltjejen Laura har ett attraktivt jobb inom musikbranschen, hon är ytterst medveten om sitt utseende och hon älskar Stockholms uteliv. Men bakom fasaden är Laura en rotlös själ, som ständigt slits mellan vardagen i Sverige och sin förmögna familj i New York.

Under ett familjebröllop krockar Lauras två världar dramatiskt och hon flyr hem till Sverige hals över huvud när ryktet sprids att hon har alkoholproblem. Laura känner sig missförstådd och är osäker på hur hon ska förhålla sig till sin judiska familjs krav på att slå sig till ro i USA och hitta en lämplig man.

Laura börjar ifrågasätta sig själv och inser att hon måste välja åt vilket håll hon ska gå.





Samma som Väninnan i sättet  fast lite sämre. Det är mysigt men inte så mycket mer. Inget som fastnar någon längre tid.

Tre av fem möjliga.


KKK

Väninnan - Denise Rudberg

140343-25Kristin lever ett till synes skyddat och bekymmerslöst överklassliv i Stockholm. Det är emellertid en värld fyld av oskrivna regler och stark social press. Så när äktenskapet med den tyranniske David blir ohållbart ställs Kristin i en svår situation: Skall hon våga lämna honom, bryta mot konvenansen och riskera att förlora såväl vänner som ställning? Från den närmaste omgivningen, inklusive sin egen mor har hon inget stöd att hämta.
Det är först när Kristin återupptar kontakten med Eva, en skolkamrat från Östra Real, som hon möter egentlig förståelse. Eva drar med sig Kristin i ett hektiskt nöjesliv och stärker hennes självförtroende, vilket resulterar i att hon bestämmer sig för att ta det avgörande steget.






Väninnan är en stark debut och som ofta är fallet (Har jag upptäckt) är debuten ofta bäst. Mysig "ytlig men djup" roman om att våga bryta loss från gamla vanor och sånt, ganska vanligt förekommande men en fin bok som jag gillar.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Å Andra Sidan - Marian Keyes

140343-24Marian Keyes nya bästsäljare utspelar sig i förlagsbranschen och handlar om tre kvinnor; den litterära agenten Jojo, författaren Lily och festfixaren Gemma. Humoristiskt och träffsäkert beskriver Keyes kvinnornas problem med mammor, kollegor och pojkvänner.










Marian Keyes är underbart bra på att skriva underhållande och roligt utan att det blir för ytligt, allvaret och de jobbiga sakerna finns alltid med i hennes böcker. Jag kan säga redan nu att alla de böcker jag läst av henne är antingen 5:or eller 4:or. Å Andra sidan är inget undantag. Jojo som kämpar med sitt samvete, Lily som kämpar med skuldkänslor och Gemma som kämpar med ett svek så stort att det format hennes liv, plus att hennes pappa lämnat hennes mamma känns alla äkta som om man kände dom. En jättebra bok. Jag sögs in i den från första sidan och kunde inte sluta läsa, hjärtat blöder för de tre huvudpersonerna som verkligen väcker sympatier. Kan också vara roligt att köpa Marian Keyes böcker och inte bara låna, jag har i alla fall läst om alla mina flera gånger.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Den Amerikanske Pojken - Andrew Taylor


140343-23Efter att med knapp nöd ha överlevt slaget vid Waterloo får den utfattige Thomas Shield så småningom plats som lärare på en internatskola på den engelska landsbygden. Thomas skyddar där en av de nya eleverna, Charles Frant, från en hotfull främling, och efter en tid får han följa med när Charles och en annan pojke - Edgar Allan - reser till Charles föräldrahem i London. Thomas blir där förälskad i mrs Frant och han dras allt längre in i familjens liv. Men mord och hot från okända män komplicerar hans tillvaro och han gör allt för att komma undan...


Den amerikanske pojken är en stor roman à la Charles Dickens, med ett myller av färgstarka gestalter, livfullt tecknade miljöer, en vindlande och överraskande intrig och en förbryllande mordgåta.





 





Jag hade höga förväntningar på den här boken då den rekommenderades av Akademibokhandeln. Men inte ens det kan rädda den. Den är så tråkig att jag hoppade över en massa sidor i mitten bara för att komma till slutet, kan därför inte påstå att jag läst hela. Ush vad långtråkigt, läs inte, Huvudpersonen väcker inga sympatier överhuvudtaget och storyn känns tråkig.

Inte en ett av fem möjliga

K

Docka Vit Docka Röd - Maria Lang

Christer Wijk tvingas ta dockhuvuden och attrapper på allvar i ett drama som inrymmer spruckna äktenskapsplaner, dolda kassettband, fula förförelsekonster samt ett hänsynslöst mord.







Jag hatar inlägg utan bilder, så jag tänker vara kort för jag hittade ingen bild på denna bok.
En okej Maria Lang dekare men verkligen inget att hänga i julgranen.

Två av fem möjliga.

KK

Sex And The City - Candace Bushnell

140343-22De är snygga, framgångsrika... och ogifta. På dagarna jobbar de med sånt som de kan prata om på kvällarna. De är filmproducenter, finanshajar, modeller eller bara väldigt, väldigt ekonomiskt oberoende. På nätterna tar allvaret vid: festerna, klubbarna, barerna, njutningarna.... De är själva gräddan av New Yorks innekrets.
    Du har läst om dem i veckotidningar och kvällspress. Möt dem för första gången som de verkligen är. Följ deras hejdlöst roliga och helt meningslösa jakt på njutning, nöjen och status.









I det här speciella fallet måste jag säga att tv-serien (Som är jättebra) är mycket bättre än boken. Detta känns lite konstigt då jag nästan alltid tycker tvärtom. Boken är absolut inte kass men det känns lite hoppig och osammanhängande plus att andra karaktärer än Carrie inte får någon riktig personlighet.
Roliga anekdoter men det fastnar inte någon längre stund, det är i och för sig inte något jag förväntar mig av chicklitt men se hellre Tv - serien.

Två - av fem möjliga

KK-

Mannen Som Gick Upp I Rök - Sjöwall & Wahlöö

140343-21   Journalisten Alf Matssons pass, resväska och tillhörigheter finns på Hotel Duna i Budapest. Själv är han försvunnen någonstans i Ungern. Martin Beck åläggs det känsliga uppdraget att resa till Budapest och företa diskreta efterspaningar. Mycket snart inser han att någon bevakar varje steg han tar.
Den andra delen

 


Beck böckerna är bättre än filmerna, åtminstonde bättre än de filmer med Peter Haber i huvudrollen.Men den här boken blev jag besviken på. Trög och ganska ointressant.

Ett av fem möjliga.

K
 


Tips.

Jag lästa om denna sida i en annan bok blogg kan tyvär inte komma ihåg vad den hette, men jag gick in på sidan och jag gillade den direkt.

Du kan skriva in namn på tre författare och få tips på författare som skriver liknande, böcker som de tror du kommer gilla, eller namn på en författare och få en karta över liknande författare som är olika nära varandra beroende på hur lika de är och hur ofta folk som gillat den ena gillat den andra.
Detta är sidan :
Gnooks
Massor av lästips!


UPDATE: Jag letade reda på Bloggen där jag läste om det. Tack så mycket bokhora för tipset.


Den Andra Systern Boleyn

140343-20En kungs kärlek är nyckfull, och att älska Henrik VIII är förenat med livsfara
      Mary Boleyn är bara 14 år när hon blir Henrik VIII:s älskarinna. Hennes familj intrigerar för att få makt och tvingar henne till kungens säng, och snart dras hon in i en farlig och falsk värld. Hovet skimrar av prakt och rikedomar men under ytan utkämpas dödliga intriger. Henrik VIII:s favoriter får adelstitlar, rikedomar och herresäten och de som faller i onåd döms till döden.
      När kungens intresse svalnar tvingas Mary stiga åt sidan och se på när systern Anne tar över hennes plats. Det är en outhärdlig situation och Mary förstår att hon måste kämpa- mot sin familj- och kungen- och ta sitt öde i egna händer.




Jag kan bara lovorda denna bok som jag gjorde med I Drottningens Närhet. Den här boken lyckas ännu bättre den är till och med bättre än I Drottningens Närhet. Något jag kan tillägga här är att både böckerna är historiska. Det är väldigt intressant att läsa om intrigerna i England från en kvinnas perspektiv och även om det här är romaner och inte fakta böcker så känns böckerna som om det var så det gick till. Klar favorit i bokhyllan.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

I Drottningens Närhet - Phillippa Gregory

140343-19 Spanska inkvisitionen brände Hannahs mor på bål. Sedan dess är Hannah på flykt. Hon och hennes far tror att de kan leva i trygghet i England - som under Henrik VIII blivit protestantiskt. Men allt förändras när kungens äldsta dotter, Maria, blir drottning. Hon är hängiven katolik och har nära band till spanien.
      När drottningen uppmärksammar Hannah och väljer henne till sin förtrogna befinner hon sig plötsligt i intrigernas centrum. Hannah får aldrig låta någon ana att hon är judinna, för varje felsteg kan leda till döden.
      Men snart dras hon in i de hemliga planerna för att få Elizabeth - Anne Boleyns dotter- till tronen. I en värld av maktkamp och misstänksamhet balanserar Hannah på bråddjupets kant. Hon tvingas till lögner och svek i kampen om den brittiska tronen.




Det här är den andra fristående romanen i Phillipa Gregorys romanserie om englands historia. Och det är underbart. Jag läste denna innan jag läste Den Andra Systern Boleyn som var den första och jag blev jättesugen på att läsa mer av Phillipa. Jag kände verkligen med Hannah och porträtten av alla personerna i boken är fina och bra. Boken är både spännande och medryckande. En klar femma och Andra Systern Boleyn är ännu snäppet bättre. Läs dem gärna i ordning även om det inte alls är nödvändigt så är det kul att veta litet om Marias och Elizabeths föräldrar när man läser, det gör att man lättare förstår deras
personligheter, eller det tycker i alla fall jag. Båda böckerna är verkligen guldkorn och jag längtar tills nästa av phillipas böcker kommer ut.

 
Fem av fem möjliga.

KKKKK