Änglarösten - Arnaldur Indridason

Julen står för dörren när en anställd på ett stort hotell i Reykjavik hittas mördad i det källarrum där han även bott. Han verkar ha levt ett ensamt och isolerat liv, men när Erlendur och hans kollegor börjar göra efterforskningar upptäcker de att hans barndom varit både spännande och samtidigt tragisk. Han var nämligen en mycket lovande barnstjärna, hårt driven av sin pappa, med en strålande karriär som sångare framför sig. Ända tills han blev tonåring och rösten försvann för gott mitt under en konsert... Men vem kan ha haft intresse av att ta livet av denna enstöring?



Medelmåttig deckare som känns ganska trist. Inget speciellt utmärker den, förutom att det utspelar sig på Island vilket är intressant. Det här kanske är en SPOILER så läs inte om ni tänker läsa den, men jag fick lite Morden i midsommer känslor av den, Alltså här kommer spoilern det känns som att den som har minst med mordet att göra genom boken är mördaren spoiler. Då (Om man ser mycket på morden i midsummer) är det väligt enkelt att lista ut vem mördaren är och det känns som om författaren tänkt så och sedan vävt en historia efter det. Morden i midsummer vinner på att den inte utger såg för att vara bättre än vad det är så kolla på det istället, eller läs en deckare av någon annan. Nu låter det kanske som om det var en helt kass bok och det var den inte men läs hellre något riktigt läsvärt.

Två av fem möjliga.

KK

Jag är kvar hos er - Peter Pohl

Du läste kortet. Förundrad gömde du det bland övriga minnen av mig.
      Det var det sista jag skrev, Hanna, och du ska  veta att orden, som själva är nästan ingenting, gömmer hela den sanna världen, den som vi alltid har anat bortom våra skrattande lekar och inuti vårt lekande allvar och omkring vår allvarliga vänskap.
En dag långt bort i tiden ska du ta fram kortet igen, Hanna. Ta fram det, läsa och upptäcka vad orden gömmer. Det ska dröja länge till dess men det är ingen brådska. Jag är kvar hos dig så länge du vill, och väntar samtidigt långt borta. Att nära intill dig är det samma som fjärran långt borta kan inte förklaras med hjälp av tid eller rum, men även den dag då du förstår orden kommer du att förstå den förklaring de rymmer.


Den handlar om Anna som vet att hon ska dö, och alla om kring henne. Jag har nog bara läst en bok som är lika sorglig ( Jag saknar dig, Jag saknar dig.). Jag grät mig igenom den här boken. Den är så hemskt sorglig men ändå så full av ljus. Anna är så hoppfull och snäll att an bara gråter ännu mera. Man får också läsa ur mammas pappas Hannas och Annas systers perspektiv. Vilket är bra då man får flera vinklar på det hela. Jag har precis läst att den här boken bygger på en verklig historia och ett samarbete mellan familjen och Peter Pohl. Det känns på något sätt ganska naturligt för alla i boken känns riktigt verkliga. Läs och gråt.

Fyra+ av fem möjliga.

KKKK+

84, Charing Cross Road Brev Till En Bokhandel - Helene Hanff

Helene Hanff skriver 1949 sin första bokbeställning från New York till antikvariatet Marks & Co på 84 Charing Cross Road i London. Allteftersom korrespondensen framskrider viker den brittiska reservationen inför miss Hanffs humor och spontanitet. Bokhandlaren som först undertecknar sig "Högaktningsfullt FPD" blir "F Doel" och därefter "Frank Doel" för att till sist under många år vara "Med kära hälsningar Frank".
       I tjugo år varar brevväxlingen och snart får Helene också långa brev från andra i firman, som tackar för de matpaket hon sänder till dem i det efterkrigsransonerade England. Men alla vet att hon är främst Franks brevvän. I och med hans död avslutas också brevväxlingen men utan att de två fått träffas. Först 1971 då den brittiske förläggaren av 'Brev till en bokhandel' bjuder över Helene till bokens utgivning får hon uppleva London och träffa Franks familj. Det äventyret beskriver hon i Hertiginnan av Bloomsbury Street, som också ingår i denna svenska utgåva.



Den här boken är riktigt mysig. Den börjar som en brevsamling. Breven är kvicka och roliga, men samtidigt pratar Helene om att skicka mat (Till england från USA) vilket får en att inse att allt kanske inte var en dans på rosor. Det är också kul att se hur brevskrivarna lär känna varandra mer och mer, och dessutom lär känna varandras familjer.
Andra delen Hertiginnan av Bloomsbury Street handlar om när Helene (Brevskriverskan från USA) äntligen kan komma till england, hennes drömstad. Det är också här väldigt roligt och kvickt, speciellt hennes berättelser om hennes fans (Själva brevsamlingen har redan getts ut) och deras upptåg, men också hennes upplevelser av London och England, som hon drömt om så länge.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Grattis ha ett bra liv - Cannie Möller

Min syrra Lou ville inte leva längre. Hon fick fira sin födelsedag på psyket. Pappa gav helt enkelt upp och la sig i badkaret och vägrade komma upp. Det var väl mest mamma sim liksom höll skenet uppe av att vi vart en normal familj....
      Så träffade jag Roger, varma, mjuka, kloka Roger. VAr han kom ifrån vågade jag nästan inte fråga, för det var som om han inte fanns på riktigt. Som om han var en dröm.
      Jag antar att alla familjer har sina hemligheter och begär. Det här är berättelsen om oss.



Det var några år sedan jag läste den här, men jag minns den som bra. Den var varm och mysig att läsa även fast den tog upp många allvarliga frågor. Ellies känslor är mycket bra beskrivna speciellt hennes svartsjuka och hennes rädsla att Roger bara skulle vara en dröm. En bok ur en tånårings perspektiv om livet.

Tre+ av fem möjliga.

KKK+

Hej.

Jag kan se att jag har ungefär 10 unika besökare om dagen i snitt. Det är väl inte de högsta sifforna som svävar runt i bloggsfären men det är mycket för mig. En så länge har bara tre personer kommenterat. Det skulle det vara kul med kommentarer av er, så man vet dem det är som läser.

M.V.H Kristina.

Kärlekens Historia - Nicole Krauss

Att följa historien om Leo och hans ungdomskärlek Alma är som att följa livet självt. När deras öden möts förstår vi att kärleken liksom den stora litteraturen överlever allt.
     Kärlekens historia påminner oss om fiktionens magiska kraft. Rolig och sorgsen, skrämmande och hoppfull. En berättelse som fängslar från första sidan och roar med sin finurlighet, originalitet och värme.




Jag älskade allt med den här boken när jag läste den, språket, historien karaktärerna. Allting är bara så underbart.
Boken är som en riktigt god chokladpralin. Spåket flyter fram och historien som kanske verkar banal när man läser baksidan, skildras så fint och från massor av olika vinklar. Jag skulle faktiskt säga att baksidan är riktigt missvisande, det får boken att framstå som en bok om två personer. Men den här boken innehåller massor av personer, med massor av känslor. Trots att  alla karaktärer i boken inte kanske är helt trovärdiga känns de helt äkta. Allt som skrivs är fint, men inte urskuldande eller romatiserat utan rakt på sak och det är det som gör den så fin. Dessutom är den rolig, jag fnissade till högt flera gånger under läsningen. Så både leenden och tårar i ögat blir det. Spring och låna eller köp den nu!

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Tristan och Isolde

Ädle herrar, behagar det er att lyssna till en vacker saga om kärlek och död?? Så inleddes den medeltida berättelsen om Tristan och Isolde, som tömmer kärleksdrycken och drabbas av en ödesdiger lidelse för varandra. De är bundna av magi och förenade av passion i ordets ursprungliga betydelse av lidande och sjukdom. Endast döden kan stilla och mätta deras lidelse. Den franske språkforskaren Joseph Bédier utgav år 1990 sin beundransvärda prosabearbetning av versberättelsen från 1100-talet.



Jag läste den här boken efter som vi var tvungna i min skola. Men det var inte alltför jobbigt. Språket är gammaldags så det tar lite längre tid att läsa än vad det hade gjort annars. Den känns ju väldigt dramatisk och till och med larvig ganska ofta, men just det var ju också typiskt för Riddarepik (Har precis haft prov på medeltiden i svenskan :) ) Inte det bästa jag läst, men deras kärlek är legendarisk så kanske ska man läsa den bara därför.

Två+ av fem möjliga.

KK+

Hål i Huvudet - Jenny Jägerfeld

Minou är tjugotre år och på kollisionskurs med hela världen. Hennes pojkvän Isak har dumpat henne via kassettband och kvar i den skitiga lägenheten på Söder finns bara tystnad. Minou är trött på sig själv, trött på livet, trött på att ingenting någonsin fungerar som det ska. Det känns som om hon har ett hål i huvudet där alla fina och intelligenta tankar rinner ut likt finkornig sand, medan de hemska och fula stannar kvar eftersom de är stora som jordkokor.
      För att komma undan Stockholm och Isak sticker Minou till Spanien. Kanske ska hon hitta någon mening med alltihop där, eller åtminstone komma på ett sätt att vakna utan minnesluckor från kvällen före.





Jag tänkte lägga den här boken under chicklitt, men den passar nästan bättre under romaner, för den här boken är en blandning av båda. Jag hade förväntat mig lättsmällt chicklitt som man glömmer efter en dag eller två, men så är inte fallet med Hål i huvudet. Boken är seriösare än vad jag trott och berättarstilen är också mycket annorlunda. Ibland var det ansträngade att läsa, men det är verkligen en bladvändare. Jag läste ut den direkt för jag var tvungen att veta hur det skulle gå för Minou. Tar också upp känslor kring självmord och depression på ett sätt som inte är alltför romantiskt, och också känslor som detta väcker. Skuldkänslor m.m. Bra bok.

Fyra av fem möjliga

KKKK

Fallet G - Håkan Nesser

G. Det var fallet G. det handlade om, ingenting annat, bestämde han sig för. Inga luddiga personliga motiv, inga omskrivningar, bara den där gamla frågan som jagat honom i femton år. Vem dödade Barbara Clarissa Hennan? Eller snarare: hur hade Jaan G. Hennan burit sig åt för att döda henne? Men Van Veeteren har rent personliga skäl att vilja lösa fallet med en död kvinna på bottnen av en torrlagd simbassäng och en mördare med ett alibi som tycks omöjligt att spräcka. Fallet G det enda ouppklarade fallet i kommissarie Van Veeterens långa karriär. Först femton år senare närmar sig gåtan sin lösning. Kanske hade det varit bättre om frågorna fått förbli obesvarade?



En okej deckare men inte så mycket mer, hade förväntat mig mer av Nessers sista bok i serien om Van Veeteren. Men,men tydligen inte. Hela historien känns konstlad, om VV nu var så säker på att det var G som gjorde det borde han (Med sin kända hjärna) Kunna räkna ut slutet. Dessutom känns hela "Nu går vi tillbaka till ett ställe vi varit förut" väldigt tråkigt eftersom den boken som också utspelade sig på den platsen var bättre. Nej, besviken är vad jag är.

Två av fem möjliga.

KK

Dårskaper I Brooklyn - Paul Auster

Nathan Glass är i sextioårsåldern och har precis tillfrisknat från cancer. Han är nyskild och efter att ha sålt huset i förorten bestämmer han sig för att flytta tillbaka till barndomens Brooklyn. I en bokhandel springer Nathan på sin brorson Tom Wood, som han inte sett på nästan tio år. Tom var en gång en lovande akademiker, men något gick snett och nu arbetar han som bokhandelsbiträde. Nathan lär även känna Toms chef, den homosexuelle bokhandlaren Harry Brightman, och tillsammans bildar de en ovanlig trojka.

Plötsligt en dag dyker Toms nioåriga systerdotter Lucy upp. Hon vägrar att prata och kan således inte tala om hur hon tagit sig till Brooklyn eller var hennes föräldrar befinner sig. Och de tre männen dras in i händelser som kommer att förändra deras liv för alltid ...





Väldigt underhållande men ändå smart. Det är lätt att relatera till personerna i boken även om jag inte känner igen mig i dem, t.ex Rory som kanske inte är den mest trovärdiga karaktären jag läst om, jag gillar henne ändå. Kul att läsa en bok om en äldre man som inte är så urskuldande. Han står för sitt liv, med brister och allt och det blir roligare läsning då. Slutet (Och då menar jag de allra sista raderna) kändes lite Mjaa, men annars toppen bok. Jag kommer leta upp fler böcker av Paul Auster.

Fem av fem möjliga.

kkkkk

Följeslagerskan - Nina Berberova

Det är 1919 och den artonåriga Sonetjka har just avslutat sina studier vid konservatoriet i St. Petersburg. Hon är vare sig vacker eller odsedvanligt begåvad. Tiderna är svåra och det är ont om arbete.
      Då får hon plötsligt erbjudande om att bli ackompanjatris hos den berömda sopranen Maria Nikolajevna Travina. Maria är en strålande skönhet som mitt i revolutionsårens umbäranden lever ett liv i överlöd, uppvaktas av alla och helt inriktar sig på sin egen framgång.
      Sonetjkas liv förändras därmed i ett slag och hon lämnar svält och fattigdom bakom sig. Men i mötet  med Maria dras hon in i ett spel där svartsjuka och avund är dess inre kraft och motor.
      Med intensitet och stilla raseri berättar Sonetjka om sitt orättvisa öde och om hur hon i sin vanmakt tålmodigt strävar efter en sak - att avslöja Marias hemlighet. . .


 Jag läste den här tunna boken för ett tag sedan och jag måste säga att den inte fastnade så bra, inget man går och funderar över ett längre tag. Men orättvisan och vankaten beskrivs mycket bra i den här boken, och alla som någon gång känt sig avundsjuka kommer kanske känna igen sig.

Tre av fem möjliga.

KKK

Högläsaren - Bernhard Schlink

Han är bara femton år när han möter Hanna. Hon är betydligt äldre än han, lever ensam och arbetar som spårvagnskonduktör. Hon är vacker, sensuell, bräcklig och auktoritär - både gåtfull och rättfram. Efter skolan smyger han hem till henne, och hon lär honom kärlekens glädje. I gengäld läser han högt för henne
- Shilling, Lesser, Tolstoj...
Det är 60-tal i Tyskland och deras kärlek är en vacker saga - men den är också dömd på förhand.
Han anar det, och ändå vet han ingenting
.



En väldigt hemsk bok. Den väckte mycket känslor när jag läste den, speciellt ilska, känslan av att vilja hämnas på nazisterna. Känslan av skam som tyskarna kände beskrivs bra i den här boken, som så mycket annat. Som kärlek t.ex. Den känns väldigt äkta när man läser den, utan försök att fösköna.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Tusen Små Bitar - James Frey

Tänk dig att du vaknar på ett flygplan. Du har ingen aning om var du har varit eller vart du är på väg. Ditt ansikte är sönderslaget och att du har blåmärken och sår på hela kroppen. Du har ingen plånbok, inga pengar, inget jobb. Polisen letar efter dig. Tänk dig att du bara är 23. Och att det har hänt förut...James Frey ställdes inför denna surrealistiska situation. Tusen små bitar är berättelsen om vad som hände sedan. Det är en intensiv, oförutsägbar och gripande berättelse om drog- och alkoholmissbruk som det aldrig har blivit beskrivet förut.





Väldigt lättläst bok. Hemsk var den och när jag läste den trodde jag att allt var sant, det är ju en biografi. Sedan har jag fått höra att det skulle vara fejk och att han inte alls suttit i fängelse osv. osv. Men även om det är sant  tycker jag ändå att det är en väldigt stark bok. Kanske en liten inblick i hur det känns att vara beroende.
Fina människor porträtteras och jag gillar på något sätt den ilskne James.
Läs även om du inte är intresserad av missbruksfrågor.

Tre+ av fem möjliga.

KKK+


Utmaningen...

Det var ett tag sedan jag uppdaterade, och jag skyller på läxor och njutningen med att ha lov. Men jag har iallafall läst en del som förtjänar att hamna på lästa-listan. Fortfarande inga inbunda, det börjar bli dags för dem nu.

29st.

Vad jag läst hitils under 2007 (De med kryss efter är recenserade):

Må Döden Sova - Anna JanssonX
Bergdorfblondiner - Plum SykesX
Röda Vita Rosen - Mariette Glodeck X
Docka Vit Docka Röd - Maria Lang X
Exil - Denise Mina X
Den Amerikanske Pojken - Andrew Taylor X
Trollbunden - Jane GreenX
Stjärna För En Natt - Lisa JewellX
Nässlorna Blomma - Harry MartinsonX
Monkeewrench-morden - P.J TracyX
Flickan Från Ovan - Alice SeboldX
Högläsaren - Bernhard Schlink X
Änglarösten - Arnaldur IndridasonX
Kärlekens Historia - Nicole KraussX
Tusen små bitar - James FreyX
Fallet G - Håkan Nesser X
Dårskaper i Brooklyn - Paul Auster X
The Curious Incident of The Dog in The Night-Time - Mark Haddon
84, Charing Cross Road Brev Till En Bokhandel - Helene HanffX
Tristan och Isolde - Joseph BédierX
Hål i huvudet - Jenny Jägerfeld X
De hängdas evangelium - Robert Karjel X
Min stora kärlek - Sarah DunnX
I de sista tingens land - Paul AusterX
Mord efter schema - Charlotte ArmstrongX
Kvinna i grönt - Arnaldur IndridasonX
En kort berättelse om traktorer på ukrainska - Marina Lewycka
Vad jag älskade - Siri HustvedtX
Nina och sundet - Fredrik EkelundX
Fahrenheit 451- Ray Bradbury X