Aprilhäxan - Majgull Axelsson

140343-70"En av mina systrar stal det liv som var avsett för mig. Jag vill veta vem." Så tänker Desirée där hon ligger i sin sjuksäng. Hon är ett av de handikappade barn som på 50-talet placerades på institution. Hon är från födseln förlamad och spastisk, hon kan inte tala och drabbas ofta av våldsamma epileptiska anfall, men hon har andra förmågor. Men hon drivs nu enbart av tanken på att hämnas. Vem av de tre fostersystrarna är det som har stulit hennes liv?
     Arbetaränkan Ellen är biologisk mor till den bortlämnade Desirée och fostermor till de tre övergivna flickorna Christina, Margareta och Birgitta (döpta efter Hagasessorna). Christina är läkare, i Hermèsscarf och pärlor visar hon en yta som är långt ifrån hennes osäkra inre. Margareta, fysiker i Kiruna, har inte någon gång kunnat stanna upp hos en man, utan ständigt gått in i nya förhållanden. Den tredje systern, Birgitta, är en utslagen missbrukare, som aldrig kommit över sin biologiska mammas svek.
     Ingen av systrarna tycks känna till Desirées existens. Men en dag får de ett brev, som tvingar dem att minnas tant Ellen och varför de måste lämna det trygga fosterhemmet.



Väldigt stark och gripande bok, lite läskig ibland. Man känner verkligen med Desirée men hennes galenskap hindrar henne från att bli äckligt sympatisk. Systrarnas livsöden griper en också man dras liksom in i boken och det är svårt att sluta läsa.  Den här van August priset 1997 och det kan jag förstå. Mycket bra bok. Fint slut dessutom.

Fyra av fem möjliga


KKKK

Northanger Abbey - Jane Austen

140343-69När Catherine Morland kommer till kurorten Bath dras hon in i ett ivrigt socialt umgänge. Hon dansar på stadens baler, hon går på promenad med bästa väninnan och hon möter den oemotståndlige Henry Tilney. under sin vistelse får hon också tillfälle att diskutera sitt stora intresse för tidens främsta litterära genre: den gotiska romanen, ett intresse som leder till dråpliga förvecklingar när hon blir medbjuden till familjen Tilneys hem. Det gamla klostret Northanger Abbey.


Jag älskar alla Jane Austens böcker och den här är inget undantag. Den här boken var en av de första Jane Austen skrev och det märks, den är annorlunda mot t.ex de mycket senare Emma eller Övertalning.
Annorlunda men inte sämre, otroligt underhållande, som en föregångare till någon sort chicklitt fast otroligt mycket mer förfinat. Jag har läst Jane Austen på både svenska och engelska och jag måste säga att de översättningar jag läst har varit mycket bra, men såklart är det roligt att läsa på orginalspråk.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

In I Nattens Djup - Alice Blanchard

140343-68när den mentalt efterblivna fjorton-åringen Melissa hittas mördad rämnar idyllen i den lilla staden Flowering Dogwood. Polischefen Nalen Storrow, själv tvåbarnsfar, blir mycket illa till mods- i synnerhet då han börjar misstänka att mördaren kan vara någon han känner väl, någon i hans egen familj. Förtvivlad över vad han upptäckt tar han till sist sitt liv.
Arton år senare tar Nalens dotter Rachel - som själv blivit polis - upp fallet på nytt. Undersökningen kompliceras av att hennes brors nya flickvän plötsligt försvinner. Sliten mellan lojaliteten mot familjen och sin plikt som polis inser Rachel att hon hamnat i samma dilemma som hennes far en gång gjorde. Och de ledtrådar hon finner är inte mindre uppskakande.



Ush, läs inte den här boken den är dålig. Människorna i den vet tydligen inte vad som är rätt och vad som är fel. Den är otrovärdig rakt igenom. Och slutet.... är helt kasst.

En av fem möjliga.

K

Mörkrets Flod - Rennie Airth


140343-67Året är 1921, den skönaste sommaren sedan kriget. John Madden vid Scotland Yard tillkallas av polisen i Guildford för att utreda de brutala morden på överste Fletcher och hans familj och tjänstefolk i Surrey. Den enda som överlevt är femåriga Sophy, men hon är så chockad att hon inte kan frågas ut och tas som hand av familjens läkare, Helen Blackwell. Lokalpolisen vill rubricera morden som inbrottsförsök, men Madden - som själv blivit vittne till många vansinnesdåd under kriget - är övertygad om att de begåtts av en psykopatisk krigsveteran som inte tvekar att slå till igen och det snart.





Jag älskade den här när jag läste den (det var ett tag sen) och den sitter forfarande kvar. Väldigt bra deckare för mörka som ljusa kvällar. Intressant att det är lite om första världskriget. Man för läsa också ur mördarens perspektiv vilket är mycket givande och det är inte en sån deckare där men direkt kan gissa vem som är mördaren för det är redan givet, fast ändå inte. Komplicerad förklaring men jag hoppas ni fattar.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Tuesdays With Morrie - Mitch Albom


140343-66'An old man, a young man, and life's greatest lesson', this is a true story of a man's rediscovery of his mentor - an audiobook about second chances.




Läste den i skolan med engelskan, den är fin och sorglig. LÄS

Fem av fem möjliga

KKKKK

Anybody Out There? - Marian Keyes

140343-64I had to go back to New York and try to find him. There was a chance he mightn't be there but I had to give it a go because there was one thing I was certain of: he wasn't here.' Anna Walsh is officially a wreck. She's covered in bandages and she's lying in her parents' Good Front Room dreaming of leaving Dublin and getting back to New York, to her friends, to the most fabulous job in the world(t) - and most of all, back to her husband, Aiden. But her family have other ideas (not to mention the usual problems that beset the Walsh sisters). And Aiden, for some reason, seems unwilling to get in touch. What happened to Anna to send her so far from all that she loves? And what happened to her marriage that her husband won't talk to her?




När jag såg att Marian Keyes ny hade kommit ut på pocket blev jag aldelles till mig, jag köpte den direkt, och inte blev jag besviken. Den här boken är lika bra som alla andr av henne, även om jag grät ovanlogt mycket då jag läste den, trodde att det kanske skulle vara svårare att läsa då den var på orginal språk men det var precis lika bra vilket i och för sig säger mer om att de svenska översättningarna är bra än om orginal texten. Läs den nu och skratta och gråt om vart annat. 

Fem av fem möjliga

KKKKK

Säg Något - Laurie Halse Anderson

140343-63"Det är första dagen i high school. Jag har sju nya anteckningsböcker, en kjol jag avskyr och ont i magen."
Från det ögonblick Melinda Sordino sätter sin fot på Merryweather High vet hon att hon är en utstött. Hennes vänner vill inte längre veta av henne, alla ser henne som den där tjejen som förstörde en stor fest genom att ringa polisen. Ingen bryr sig om att ta reda på varför hon ringde och Melinda kan inte heller säga något, för den hemlighet hon bär på är för smärtsam att tala om . Så hon tiger.






Jag tror jag har läst om den här boken minst tre gånger. Den är så hemsk, men samtidigt så rolig, en bra blandning. Buskapet är seriöst men boken är kul att läsa, även om man känner med Melinda vartenda ord i boken. En av de bästa Ungdomsböckerna jag läst.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Dödsbudet - Wilhelm Agrell

140343-62 - jag ska säga dig någonting jag lärt mig. Jag tror att det avgörande ögonblicket i varje människas liv är då man väljer sida. Det finns många som aldrig vågar, som säger "Det är sånt som gäller andra men inte mig". De lurar sig själva och det är egentligen värst för dem.
Anthony väljer sida. Han går med i IRA. Där hittar han det han länge sökt efter - meningen med allt.
Dödsbudet bygger på en verklig händelse, sprängningen av en Londonbuss 1996. Attentatsmannen, som själva dödades vid explosionen, lämnade alla frågor obesvarade. Vad gjorde en helt vanlig irländsk kille med en bomb i London?





Nu börjar jag komma högre upp i min bokhylla och hittar en massa Ungdomsböcker och Fantasy jag läst. Roligt att minnas olika saker som hände i ens liv då man läste just den eller den boken.

Jag gillade den här boken, den är hemsk, men ger ändå någon sorts förklaring till varför/hur en bombare blir till.  Bra men inte bäst.

Tre av fem möjliga.

KKK

Monkeewrench-Morden - P.J Tracy

Förföljda av fasansfulla och våldsmma händelser i det förflutna, skapar Grace McBride och hennes udda kolleger på mjukvaruföretaget Monkeewrench ett dataspel där mördaren alltid grips, dät det goda alltid segrar. Men deras spel blir till en mardröm när någon kopierar och utför morden i spelet in i minsta detalj.
      När polisen väl förstår vad som händer har tre människor dött och det finns sjutton mordgåtor kvar... Grace börjar spela sitt eget spel i ett förtvivlat försöka finna mördarens nästa mål genom analyzera offrens profiler. Samtidigt försöker kriminalinspektörerna Leo Magozzu och Gino Rolseth desperat hitta mördaren i en stad förlamad av skräck, och det hela blir inte lättare av att de anställda på Monkeewrench till varje pris vill dölja sitt förflutna. Vad är det som skrämmer dem så?






Ännu mer spännande än vad det låter, man dras med från början och sugs in sådär som man gör i riktigt bra deckare. Jag kunde gissa mördaren, men hade ändå fel på många andra sätt, förvånande slut för alla skulle jag tro. Riktigt underhållande.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Flickan Från Ovan - Alice Sebold

140343-59Susie Salmon är fjorton år gammal då hon blir våldtagen och mördad på väg hem från skolan. Hennes granne lurar henne till sitt gömställe under marken, ett dödens rum. Hon är hans senaste offer.

Från sin utkiksplats i himlen följer hon med medkänsla och växande insikt livet på jorden. Hon kämpar med att acceptera sin död, samtidigt som hon fortfarande klänger sig fast vid de levandes värld. Under många år följer hon mördarens förehavanden och polisens arbete, liksom sin familjs sorgearbete och vindlande öde. Tills den dag hennes önskningar ser ut att gå i uppfyllelse. Alice Sebold genomför ett häpnadsväckande förvandlingsnummer när hon av mörka beståndsdelar bygger denna hoppfulla berättelse.





Den här boken är både underbar och hemsk, jag grät hela tiden då jag läste den, men jag kunde inte lägga den ifrån mig. Jag låg uppe till två på morgonen när jag skulle upp till skolan 07.30 nästa morgon för att läsa ut den.
Det bästa med den var skildringen av olika personers sätt att hantera sorgen och skulden av att vara den som överlevde. Det är en bok som får ett att må skit, men samtidigt bra.

Fem av fem möjliga.

KKKKK


I Cirkelns Mitt - Dan Brown

140343-58När en ny NASA-satellit fångar bevis på ett häpnadsväckande sällsynt fynd begravt djupt ner i den arktiska isen kan det ifrågasatta rymdorganet utropa att de vunnit en efterlängtad och nödvändig seger - en seger som har en avgörande betydelse för det amerikanska rymdprogrammet och i den pågående presidentvalkampanjen.
      Presidenten ligger dåligt till i opinionsundersökningarna och han ger sin personliga underrättelseanalytiker Rachel Sexton i uppdrag att fara till Milne Ice Shelf för att verifiera fyndets autencitet. Ackompanjerad av ett expertteam, som inkluderar den karismatiske akademikern Michael Tolland, lyckas Rachel komma fram till det otänkbara: hon finner bevis för att detta är en vetenskaplig bluff- ett fruktansvärt fräckt bedrägeri som hotar att skaka supermaktens alla relationer och därmed försätta hela världen i ett osäkert tillstånd.
      Men innan Rachel kan kontakta presidenten blir hon och Michael attackerade av ett gäng lönnmördare som styrs av en osynlig agent (power broker) som med alla medel tänker dölja sanningen. De flyr för sina liv i en miljö som är lika ödslig som farlig och deras enda hopp om överlevnad ligger i att ta reda på vem som ligger bakom denna mästerliga bluff. Sanningen, kommer de att lära sig, är det mest chockartade bedrägeriet av dem alla.






Besvikelse, tråkig och förutsägbar. Bara litelite spännande då jag fattade från början vad som skulle hända. Kanske räcker det med två Brown innan det blir för mycket, ska nog he honom en chans till. Men om du ska läsa Brown, läs inte den här. Läs Da Vinci koden, som inte alls är dålig som många påstår.

Två- av fem möjliga

KK-




En Shopaholics Bekännelser - Sophie Kinsella.

140343-57Rebecca Bloomwood har en fantastisk våning i ett av Londons trendigaste områden, en hel hop glamorösa vänner, och en garderob som är fullproppad med moderiktiga plagg. Den enda problemet är väl att Rebecca inte har råd med något av detta. Hennes arbete som reporter på en finanstidning tråkar inte bara ut henne, det är också väldigt dåligt betalt. Och på sista tiden har Rebecca gång på gång fått påmminelser på räkningar som hon inte kan betala. Hon försöker skära ned sina utgifter, skaffar sig till och med ett extra jobb. Men alla försök misslyckas. Rebeccas enda tröst är att shoppa... bara köpa något litet... något som hon känner att hon måste ha... Kan Rebecca någonsin fly från sin drömvärld, hitta äkta kärlek och återfå kontrollen över sina kreditkort?





Nästan lika ytlig som Bergdorf blondiner, men inte riktigt. när jag läste denna bok störde jag mig hela tiden på hur korkad Rebecca var, folk skulle nog säga "mänsklig", men så är inte fallet för hon är omänskligt dum. Översättningen är dessutom kass, jag läste tvåan i den här serien och den var mycket bättre. Så läs den på engelska eller varför inte hoppa helt. Men trots allt är den rätt skoj ibland.

Två- av fem möjliga.

KK-

En Spricka I Kristallen - Cecilia Von Krusenstjerna.

140343-56
I Suss familj har framgång och makt alltid varit självklara attribut. I bakgrunden tronar en dominerande morfar och i Suss egen familj styr en kylig mor. Men det är runt den dyrkade fadern, den framgångsrike företagsledaren, som allting kretsar.
Suss växer upp som den felande länken i denna utifrån sett lyckade familj där fasaden aldrig får flagna och där sammanhållningen är A och O. Snärjd i dess garn har hon som vuxen haft svårt att frigöra sig och i sitt eget äktenskap slits hon mellan lojaliteterna med sin gamla familj och med sin nya. Det hela utvecklar sig efterhand till en kraftmätning där Suss till slut tvingas välja.





Väldigt svart bok., läs den om du känner för lite sorg och smärta.
Samtidigt som jag känner med Suss något otroligt (och inte kan låta bli och undra hur mycket som är Cecilias liv) så känns det ibland som om jag inte kommer in riktigt, jag flyter oven på berättelsen på något sätt, inte riktigt inne i det hela. Fin och sorglig, men något saknas.

Tre av fem möjliga.

KKK