Jpod - Douglas Coupland

Ethan Jarlewski arbetar många och långa timmar på ett spelföretag i Vancouver. I båsen omkring honom i jPod-hörnet sitter hans cyniska och lätt autistiska kollegor vars efternamn alla börjar på J. Deras uppdrag är att presentera ett spel som gör cheferna - och framför allt marknadsavdelningen - nöjda. Som tidsfördriv roar de sig med primtalstävlingar, listor över konstgjorda smaker och fjolliga färger, kärleksbrev till Ronald McDonald och att sälja sig själva på eBay.

Ethan har det extra körigt. Hans pappa är statist på jakt efter en talroll, hans mamma har rkat döda en mc-snubbe som hotade hennes marijuana-odling och nu behöver hon hjälp med att dumpa kroppen. Ethan måste också skaffa mat åt tjugo illegalt insmugglade kineser som hans bror har inhyst i hans lägenhet. Dessutom dyker Douglas Coupland själv upp som ondsint bifigur.


Ibland när jag får höra för mycket bra saker om en bok/film/spel blidar jag en stark motvilja mot dem. Så var det med den här boken, vart jag än vände mig stod det en massa bra saker om Jpod och jag kände att nej, den där boken är bara skit. Jag fick den i julklapp av min bror och eftersom den verkade vara den mest lättlästa av böckerna han gav mig började jag med den. Jag blev glatt överraskad boken var helt underbar. Jag ville verkligen läsa vidare och jag garvade mest hela tiden. Den var till och med så bra att jag bestämt mig att jag måste läsa med av Coupland. Den skulle varit en fullpoäng om jag inte tyckte att han kanske gick lite långt ibland. Jag tycker inte man behöver ändra något i själva historien eller att man alltid måste hålla sig till det vanliga formatet men boken skulle ha klarat sig utan en lista av PIs 100 000 första siffror, jag orkade i vilket fall inte läsa alla dem och jag tyckte han kunde kanske sparat lite på mijön istället för att ha med just det. Det var några sånna saker som förstörde men läs den, bara läs den.

Fyra av fem möjliga

KKKK++


Boklöften

Med nytt år kommer också nya "löften" eller utmaningar om man så vill.. förra året utmanade  jag mig själv att läsa 100 böcker, jag klarade det inte, men jag är mycket nöjd med resultatet då jag innan inte hade en aning om hur många böcker jag läser per år. Så i år har jag några nya utmaningar.


  • Läsa fler böcker än 2007.  
  • Läsa ut alla böcker som min bror gett mig. Jag och min bror ger alltid varandra böcker. Jag har läst några av dem, men inte ens hälften vilket jag tänker ändra på.
  •  I första hand läsa böckerna jag har på mitt rum. Jag tror inte att andra människor kan förstå hur mycket böcker det finns i det här huset. Jag har ett stoort antal olästa böcker på mitt rum och ändå köper jag nya böcker och lånar böcker på biblioteket, jag vill att när året är slut ska jag har ändrat på det.
  • Läsa 6 klassiker. Såg den på en annan bokblogg, minns ej vilken men det verkade som ett rimligt "löfte" men det kommer antagligen lösas av att nästan alla böcker min bror ger mig är klassiker, han vill att jag ska bli lite bildad. Kanske blir det ännu enklare av att jag själv kommer avgöra vad som är en klassiker och vad som inte är det
  • Läsa 4 böcker av Terry Pratchetts skivvärlden-serie. Böckerna om skivvärlden är mycket roliga och jag läser om de jag redan har stup i kvarten men jag tycker det är dags att läsa fler av dem, skulle vara riktigt kul att ha läst alla, men sånt ska man inte lova.
  • Läsa mer av Douglas Coupland och Neil Gaiman. Jag har precis läst ut Jpod, och jag läste nyligen stardust, jag tyckte mycket om de båda och vill läsa mer av dem, därför ett trevligt löfte.

     Lätta löften kanske några tycker, men det ska ju vara löften man VILL uppfylla, inte sådana som känna nertyngande.