Historikern - Elisabeth Kostova

140343-18En ung kvina utforskar sin far historikerns bibliotek när hon en sen kväll gör en märklig upptäckt. I en bok hittar hon ett gulnat brev med en olycksbådande inledning. Sidorna i boken är helt tomma sånär som på ett träsnitt föreställande en drake. Och under draken står ett enda, skräckinjagande ord: Drakulya...
      Det visar sig att kvinnans far som ung forskare kom en fruktansvärd historisk sanning på spåren. En hemlighet, som folket i östeuropa länge hade känt till, nämligen att legenden om Dracula faktiskt var helt sann.
      Den unga kvinnan vill forska vidare, trots att hennes far avråder henne. Hon tar vid där han slutade, full av ungdomlig entusiasm och skräckblandad förtjusning. Men när fadern försvinner och hon måste ge sig av för att söka efter honom, inser hon att sagan faktiskt är sann - och att det inte bara är hennes eget liv som står på spel.




Jag gillade den här boken även om den var ganska seg, allt går i ett makligt tempo men det var okej då jag var extremt trött när jag läste den. Passar utmärkt som lagom underhållande avslappnings bok innan man ska somna, det ska föreställa vara skräck, men det var inte läskigt. Inga mardrömmar av den boken. Fin beskrivning av pappan när han är rädd, och underhållande handling. Men tyvär var den ganska seg.

Två+ av fem möjliga.

KK+

Män Som Hatar Kvinnor - Stieg Larsson

140343-17 Den 22 september 1966 försvinner sextonåriga Harriet Vanger spårlöst. Nästan fyrtio år senare får journalisten Mikael Blomkvist ett ovanligt uppdrag. Han kontaktas av industriledaren Henrik Vanger som vill att han ska skriva släkten Vangers historia. Släktkrönikan är dock bara en täckmatel för det verkliga uppdraget: att ta reda på vad som egentligen hände men Harriet. Mikael, som nyligen blivit åtalad och fälld för förtal, känner att han behöver en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium och åtar sig jobbet. Han får hjälp av den unga, struliga datahackern Lisbeth Salander. Tillsammans börjar det omaka paret gräva i familjen Vangers förflutna och möter en mörkare och blodigare historia än vad de någonsin kunnat föreställa sig...



Väldigt bra deckare, spännande och intressant näst intill en femma men det gick att gissa mördaren vilket gjorde det tråkigare plus att varför i hela friden vill alla ligga med Mikael? jag kan bara anta att det är ett önsketänkande från författarens sida (Vem vill inte vara Casanova?) men han har all rätt eftersom det är han som skrivit. När jag läst ut boken var jag verkligen sugen på att läsa nästa bok i Millenium serien som heter Flickan Som Lekte Med Elden. Och jag funderade på hur man kan hitta på en sån raffinerad gåta? Med bibelcitat och allt. Hittade han dom först? eller letade han upp dom efter att han bestämt sig? Bra bok i vilket fall.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

I Dag Röd - Stieg Trenter

140343-16 Ute vid Blockhusudden på Djurgården i Stockholm iakttas ett mystiskt fladdrande ljussken över vattnet. Nyheterna sätter rubrikerna - Naturfenomen eller fartygskatastrof?
      Det är varken det ena eller det andra. Skenet fladdrar över en mordgåta av osedvanligt slag och med svårutredda motiv. Innan någon lösning skymtar har man anat en familjetragedi. Bakom den eleganta interiören i en miljonärsvåning
 vid Slussen
 gömmer sig hemligheter. Det är där kriminalchefen Vesper Johnson och den ettrigt intelligente pressfotografen Friberg nystar upp ledtrådar med suverän skicklighet.





Jag har gillat Stieg Trenters böcker enda sen jag läste Sturemordet av honom. Stiegs mysiga stockholms miljöer och kluriga gåtor lyckas alltid få mig på fall I Dag Röd är inget undantag. Det här är Stiegs andra bok om Harry Friberg och den första där Vesper figurerar, det är roligt att läsa den här boken med vetskapen om hur deras relation utvecklas i de böcker som följer. Mordgåtan är klurig och boken är en klassisk pusseldeckare. De hamnar på villospår gång efter gång men hittar tillslut fram till mördaren och varför mordet begåtts. Det roliga med denna bok var att den inte var lika förutsigbar som deckare tyvär ofta är. Det var riktigt svårt att inte falla för alla fällor och det tog ett bra tag innan man kunde gissa mördaren. Bra deckare och speciellt mysigt med stockholmsk sommar såhär i vintermörkret.

Fyra av fem möjliga.

KKKK 

Trollvinter - Tove Jansson

140343-15Det är inte lätt att vakna ur sitt vinteride i januari och inte kunna somna om. Mumintrollet var det första mumintroll som nånsin upplevat vintern, och i början var han förfärligt ensam i det sovande huset. Men småningom befolkades hans dal med vinterns melighetsfulla varelser, och den här boken handlar om hur han försökte klara sig med dem och den främmande iskalla värld han ramlat in i.


Trollvinter räknas egentligen som en barnbok, men det kan jag inte hålla med om. Denna underbara bok kan läsas om och om igen och alla (även vuxna) borde ha läst den minst en gång! Den här boken slår med hästlängder nästan alla "vuxenböcker" jag läst. Alla känslor är så fint skildrade och alla personer är riktiga orginal som berör. De vackra och roliga bilderna passar in alldeles perfekt. Hemulen som äter upp all sylt, Mumins förvirring över vad vinter är och förtvivlan över att våren är så långt borta, Morran som bara önskar att få bli varm. Allt är så vackert och roigt och bra. Läs den NU!

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Släke - Håkan Österlundh

140343-14 Fredrik Broman, nyinflyttad kriminalpolis från stockholm, tjänstgör sin första sommar i Visby medan resten av familjen - höstadieläraren Ninni och de två barnen - njuter av solen på de gotländska stränderna.
      Sent en kväll blir Fredrik uppringd av en äldre man som beklagar sig över att en volvo med takbox står felparkerad vid en badplats. Den luktar konstigt också. Som släke - rutten tång.
      Motvilligt och en aning illa till mods åker Fredrik för att ta sig en titt på bilen, och hittar snart upphovet till lukten. I den vita takboxen ligger en död man, eller det som är kvar av honom: han ser ut som ett slaktat djur.
      Därefter är inget sig likt. En hektisk jakt på en brutal mördare drar igång. Kvälltidningarnas löpsedlar förvandlar det gotländska semesterparadiset till >>skräckens ö<<. Och för Fredrik och hans familj blir drömmen om Gotland en mardröm - de börjar förstå att det fasansfulla finns alldeles inpå knutarna.







Helt okej deckare men jag blev besviken då jag gett boken till min pappa i julklapp efter att damen i affären sagt att den var en av de bästa deckarna som kommit ut på pocket. Vilket verkligen är en överdrift.
       Det roligaste med att läsa boken var att jag kände igen mig överallt. Jag är varje sommar på Gotland och bor i Nacka där Fredrik också gör ett kort besök. Det gjorde att jag hela tiden kände igen mig och kunde verkligen se det som beskrevs framför mig. Nu är ju det inte självklart att man varit på Gotland när man läser boken och därför tar jag inte med den aspekten när jag betygsätter.
      Själva storyn är helt okej, men det är flera frågetecken kvar i slutet, man vet mördaren är men kan man inte få veta varför han mördade också? Ganska uppenbar men inte till överdrift. Inget som biter sig fast helt enkelt. Låna på bibloteket och läs som tidsfördriv. Men läs hellre bättre deckare som klassiker av Agatha Christie,Dorothy Sayers eller Stieg Trenter.  Eller om du är inne på mordernare deckare är Åsa Nilsonnes jättebra.

Två+ av fem möjliga.

KK+

Luftslott - Sheila O'Flanagan

140343-13Tror du på kärlek vid första ögonkastet?

Carey Browne jobbar som flygledare på Dublins flygplats och är van vid att hantera oförutsedda händelser. Så när Ben Russel, en man hon känt i bara fem minuter, friar, tar hon hand om situationen lika lugnt som vanligt - och tackar ja! Till hennes vänners skräckblandade förtjusning...

Trots vännernas tveksamhet och ett kyligt mottagande från Bens syster, Freya, så är Carey fast besluten om att få äktenskapet att fungera. Hon vet att hon funnit sin själsfrände. Om folk bara kunde lämna dem ifred.

Men det verkar som om Ben inte har varit helt uppriktig om sitt förflutna och Carey börjar snart undra om hon inte begått ett stort misstag. När allt kommer omkring så måste det bara vara för bra för att vara sant.








Jag tycker om den här boken, den är mysig. Jag trodde det skulle vara en mysig men ytlig chicklittbok, men den gick djupare än så. Det är hemskt att läsa om hur Careys och Ben börjar tvivla på sin kärlek pågrund av andras chockerade reaktioner och hur de bryts ned av det hårda trycket från utsidan. Tankvärt att läsa om hur  människor som man älskar och som älskar en tillbaka  bara genom sina reaktioner har stark inverkan på en.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Tillsammans Är Man Mindre Ensam - Anna Gavalda

140343-12Camille gör sitt bästa för att försvinna. Hon äter knappt, hon arbetar natt som städerska och bor i ett minimalt oeldat vindsrum. Hennes kontakt med andra människor är ångestfylld och begränsad. Philibert de la Durbellière är en stammande men beläst aristokrat som säljer vykort utanför ett museum. En kväll lyckas han övervinna sin plågsamma blyghet och rädda den medvetslösa Camille från hennes utkylda rum. Han installerar sjuklingen i sin stora eleganta våning en trappa ner, fast han rodnar när han avlägsnar hennes feberfuktiga kläder.
Snart möter Camille kocken Franck, Philiberts inneboende, som är mycket stilig men butter och ohyfsad. Sakta men säkert börjar de tre att krypa ut ur sina skal. Camille börjar teckna - i själva verket har hon en betydande konstnärlig begåvning, fast hon har svurit att aldrig teckna igen. Philiberts svåra stamning minskar då hanberättar för Camille om sin beundran för drottning Marie Antoinette. Franck däremot blir dagligen mer otrevlig, tills det visar sig att hans vrede bottnar i skuldkänslor över att ha placerat sin älskade mormor på ett ålderdomshem. Camille kastar fram det halsbrytande förslaget att mormor Paulette ska flytta in med de andra i våningen, vilket hon också gör.
Så småningom inser Camille och Franck att de håller på att förälska sig i varandra. Blygt och trevande berättar de sina historier för varandra: Franck har blivit förskjuten av sin mor, medan Camille vuxit upp med en deprimerad mor och en far som inte ville leva, och mer eller mindre tvingats att arbeta för en expert på konstförfalskningar. Mot alla odds lyckas dessa kantiga och kantstötta människor hela varandra: Franck hjälper Camille att njuta av mat igen, Camille tar hand om Paulette och återupptäcker förmågan att älska?

Handlingen i Anna Gavaldas nya roman utspelar sig i Paris under loppet av ett år. Boken berättar om konflikterna, ömheten, vänskapen, utbrotten, försoningarna och allt annat som händer mellan fyra personer som bor under samma tak. Fyra personer som inte har någonting gemensamt från början och som aldrig borde ha träffats, men som alla har stora hjärtan.



Hemskt fin och sorglig bok. Personporsträtten är helt fantastiska oh relationerna mellan de olika personerna  är vackert skildrade. Ibland kändes boken lite väl lång men sen kom det genast ett underbart stycke igen och allt var bra igen. Camilles oförmåga att  ha relationer med andra är hjärtskärande. Fin bok som bara var anignen för lång. Hade den kortats ned lite så hade den vart en fullträff.

Tre+ av fem möjliga.

KKK+

Maisie Dobbs - Jaqueline Winspear

140343-11För alla som älskar Agatha Christie och Alexander McCall Smith kommer nu Jacqueline Winspears böcker om Maisie Dobbs. Handlingen utspelar sig på 1930-talet i London och Maisie Dobbs är en ung, modig privatspanare som med sin intelligens och klokhet löser fall som polisen går bet på.Unga, modiga Maisie Dobbs har nyligen startat sin egna privatdetektivbyrå i London. Året är 1929 och Maisie är på många sätt en ovanlig person. Hon är kvinna och privatspanare och hon började sin bana med att arbeta som tjänsteflicka i ett aristokratiskt hem i London. Tack vare sin husmors försorg, som såg att flickan hade läshuvud, fick hon studera i Cambridge och tog sedan tjänst som sjuksköterska under första världskriget. Där träffade hon en läkare som blev hennes stora kärlek men han försvann under kriget. Detta gör att Maisie, trots sin ungdom, besitter en visdom, erfarenhet och styrka som kommer väl till pass i hennes första fall. En krigsveteran dör plötsligt efter att ha skrivit över alla sina tillgångar på ett hem för krigsskadade unga män.






Mysig bok som bara genom att utspela sig i mellankrigstiden blir spännande.  Skildrignen av livet som sjuksköterska under första världskriget är gripande och Maisies försök att glömma mannen hon älskar gör den ännu bättre, hade varit bra bara som roman men eftersom det är en spännande deckare (Och jag älskar deckare) höjs betyget ännu mer. Skildringarna av människornas känslor, och klassskilnadernas problem i en tid då sånt omvärderas är trovärdiga och fina. Mysig deckare för vintermörkret.

Fyra av fem möjliga.

KKKK


Liftarens Guide Till Galaxen - Douglas Adams

140343-10Långt ute i en gudsförgäten del av galaxen kretsar en obetydlig blågrön planet kring en liten gul sol. Båda ska bort för här ska den nya hypergalaktiska expressleden fram. Men det gör egentligen ingenting för den lilla planetens invånare var aldrig riktigt lyckliga och dessutom otroligt primitiva...Den lilla planeten är jorden, på tre minuter går den under och den brittiske undersåten Arthur Dent är den enda överlevande, dessutom för tillfället bakfull. Tillsammans med utomjordingen Ford Prefect (redaktör för Liftarens guide till galaxen, en bok som just nu är bra att ha) forslas han uti rymden. Så småningom hamnar han på ett stulet rymdskepp, framfört av en trehövdad f d rymdhippie.Skepept råkar ut för de mest osannolika äventyr...

Den kompletta samlingen för alla beundrare av Arthur Dent och rymdvarelsen Ford Prefect. Volym 1-5 innehåller Liftarens guide till galaxen, Restaurangen vid slutet av universum, Livet, universum och allting, Ajöss och tack för fisken och I stort sett menlös.



 Underbart rolig. De tre första delarna är briljanta och roliga (Om man är rättså lättroad som jag). De två sista är sämre men man kan svälja dem med om man gillar de tre första. Galet rymdäventyr som alla borde läsa. De två sista böckerna som ingår i denna samlings volym drar dock ned betyget, plus att även om man är lika lättroad som jag så blir det tradigt på sina ställen och ibland (dödssynd) till och med långtråkigt. Men allt som allt, LÄS!

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Stilla Flyter Ån - Emma Vall

140343-9I denna fjärde kriminalroman om Amanda Rönn öppnas ett kasino i Sundsvall. Det ryktas om skumma affärer och prostitution. En konstmässa ska samtidigt öppnas och en av Amanda Rönns bästa vänner deltar. Dessa båda händelser vävs ihop och snart flyter inte bara höstlöv i ån...
 

Jag blev besviken på den här boken, har tidigare läst Kattjakt av Emma Vall och den tyckte jag var en bra deckare. Den här däremot var långtråkig förutsigbar och saknade djup. Känslosvängarna hos de många personerna känns inte trovärdiga, det är i och för sig mycket som inte känns trovärdigt. Den snuddar litet vid trafficing men det känns som om boken borde hållit sig till antingen det, eller mordet på Sara. Osammanhängande. Det enda som räddar från en etta är att den är lite lätt mysig.

Två av fem möjliga.

KK

Den Första Hustrun - Jean Rhys

Den svenska översättnigen jag läste är lite äldre och hette Den första hustrun men denna är nu nästan ute ur sortiment överallt och ersatt av den nyare översättningen och utgåvan Sargassohavet. Men det är samma bok ifall su skulle få för dig att läsa den och inte hittar Den Först Hustrun. Jag rekommenderar i och för sig att du läser den på engelska. Wide Sargasso Sea heter den på orginalspråket engelska. Bilden är från en av de engelska utgåvorna.
140343-8 Antoinette växer upp i 1800-talets Västindien -- i en magisk natur, i dallrande hetta´, i bedövande dofter. Hon är dotter till en vit man, men lever också med närhet till de färgades riter och hemligheter. Hon växer upp i ett samhälle där den vite mannens privilegier hotas av de nyss frigivna slavarna.
      Tidigt föräldralös blir hon bortgift med Mr Rochester, som kommit från england för att hämta sin brud Antoinette är ung och vacker och har en ansenlig hemgift. Att hennes mor var halvblod, att galenskapen fanns i familjen, att förmögenheten stammade från flera generationers slavhandel uppdagas allför sent för Mr Rochester -- den urbane, civiliserade mannen på besök i paradiset. Smekmånaden, i förföriskt vacker, tropisk miljö utvecklas till en mardröm.
      Den första hustrun består av tre partsinlagor. I den första delen berättar Antoinette om sin barndom. I den andra delen talar Mr Rochester -- och i sista delen sitter Antoinette och skriver --- fängslad på vinden...

Den första hustrun är en roman inspirerad av "den galna på vinden" i Charlotte Brontës Jane Eyre. Men här är det Antoinettes historia -- den galna kvinnans historia -- som Jean Rhys berättar.



Jag har läst Jane Eyre och tyckte det var en helt okej bok, jag reflekterade inte så mycket över "kvinnan på vinden". I detta mästerverk till bok är hon huvud personen.  En fängslande historia där man får höra hennes verision av som hände, och genom detta förstår man varför hon blev som hon blev (Självklart var är det här Jean Rhys berättelse och inte Charlotte Brontës så man kan inte säga att det som sägs är sant, men det känns så). Mr Rochesters del i mitten av boken, ger ännu ett perspektiv, den unga förvirrade Mr Rochester  perspektiv och hans upplevelse av det gudomligt vackra Västindien och sin hustru. Jag tyckte själv att genom att läsa denna bok som är ett mästerverk i sig  blev också Jane Eyre roligare och intressantare att läsa (Jag läste om den så fort jag läst ut Den första hustrun). Alltså, Den första hustrun är inte bara en läsuplevelse i sig, den gör också en annan redan bra bok, ännu bättre att läsa. Läs den nu!


Fem av Fem möjliga

KKKKK

Vildängel

VildängelHon heter Anna Maria, men kallas för Timotej efter ängen hon blev till på. Hon växer upp i en stormig överklassfamilj i 70-talets Stockholm. När pappa Caesar och mamma Jenny går skilda vägar börjar Timotej och hennes bror Fredrik pendla mellan vitt skilda världar: från grå radhusvardag till glamoröst jetsetliv. Efter några år möter dock Timotejs mamma en ny man och flyttlasset går till London, med allt vad det innebär av privatskolor, vilda fester och sexuella äventyr. Men runt hörnet lurar sorgen och trots alla pengar och privilegier står familjen maktlös när mamma Jenny drabbas av den fruktansvärda sjukdomen ...

Lina Forss är dotter till finansmannen Wictor Forss. Den delvis självbiografiska Vildängel är hennes debutroman.





Nu är det ett avbrott bland toppbetygen. Det var ett tag sedan jag läste den här boken men jag minns att jag inte tyckte den var särskilt bra alls. Långtråkig tyckte jag och gäspade mig fram till slutet. Skildringen av mamman och cancern är i och för sig riktigt bra, och igenom hela boken dyker det upp små fina bitar som står ut i texten. Hemskt sorglig bok.

Två av fem möjliga.

KK

Kallocain

Kallocain Med sin uppfinning Kallocain har kemisten Leo Kall försett Världsstaten med ett medel för total kontroll. Men när hans sanningsdrog öppnar vägen in till medborgarnas själar visar sig de flesta hysa vilda och heta drömmar om uppror och om Ökenstaden - en hemvist för frihet kärlek och förtroende. Och Leo Kall börjar tvivla på Statens förträfflighet och ifrågasätta sin roll som lojal medsoldat.



Överskattad framtidsskildring. Som så många andra.

Två + av fem möjliga

KK+

Mästaren och Margarita - Michail Bulgakov.

Mästaren och MargaritaDet är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp i staden. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända. Det är som om djävulen själv kommit till Moskva för att skapa oro och panik bland litteratörer, pampar och svartabörshajar. Bulgakovs klassiska roman som publicerades i slutet av 1960-talet är ett av mästerverken i den moderna litteaturen. Översättning Lars Erik Blomqvist.


Waah, jag älskar den här boken, den är så underbar. Den är rolig, spännande och aldrig långtråkig. Men, jag vet inte men ibland blir det för bra på något konstigt sätt, kan inte förklare. Läs och förstå vad jag menar. Boken handlar om flera personer som alla är kopplade till magikern/djävulen. Allt vävs samman på ett sånt sätt att det flyter aldelles naturligt. Läs den!

Fem av fem möjliga.

KKKKK

Body Of Evidence - Patricia Cornwell

BODY OF EVIDENCESomeone is stalking Beryl Madison, watching her while she shops and phoning her at all hours. Then, and for reasons unknown, Beryl lets him into her home. The next day she is found dead and Chief Medical examiner, Dr Kay Scarpetta, investigates. Did Beryl know her killer?
      This begins for Dr Kay Scarpetta the investigation of a crime that is as convoluted as it is bizarre. Why would Beryl open the door to someone who brutally slashed and then nearly decapitated her? Did she know her killer? Adding to the intrigue is Beryl's enigmatic relationship with a prize-winning author and the disappearance of her own manuscript.
      As scarpetta retraces Beryl's footsteps, an investigation that begins in the laboratory with microscopes and lasers leads her deep into a nightmare that soon becomed her own.


Det här är den andra boken i Patricia Cornwells serie om rättsläkaren Dr Kay Scarpetta. Jag tycker att det är en av de bättre, och även om översättningen till svenska är bra så är hennes böcker ännu bättre på engelska. Boken är spännande och driver en fram till klimax. Frågor som ställs på vägen, leder till sidospår som tillslut visar vägen fram till lösningen. Mycketr spännande och väldigt kul att det här är första boken då Mark figurerar. Det är intressant att se hur deras relation har utvecklats fram och tillbaka efter den här boken.

Den får fyra av fem möjliga.

KKKK

Allmänt

Det som är skrivet i kursiv text är den beskrivning av boken som står på baksidan.

Glaskupan - Sylvia Plath

glaskupanÅr 1953 vinner 19-åriga Esther Greenwood en tävling där priset är en månads vistelse i New York i en damtidnings regi. Den unga flickan ser klarögt på den mondäna värld hon hamnar i och beskriver träffande de evenemang hon får bevista och de människor hon möter. Hemkomsten till det sommarvarma Boston blir en chock. Esther får veta att hon inte har kommit in på den författarkurs hon sökt till. Hon gör ett självmordsförsök och förs till mentalsjukhus. En lång kamp mellan hennes framgångsrika dagsljusjag och hennes ångestfyllda nattjag har börjat.
Glaskupan som bara i Sverige tryckt i över 100 000 exemplar, har blivit en hel generations kultbok. Den kom första gången på svenska 1974.



Jag hade höga förväntningar på den här boken då den räknas som en klassiker. Esthers historia beskriver på ett sklrämmande sätt livet omkring henne och det känns som om man sjunker med henne ned i olyckan. Det känns inte alls som om det är Esther som är galen utan snarare som om världen runt om kring henne är det. Hennes känslor och beteende känns naturliga när man läser. Mycket bra bok, men den nådde inte riktigt upp till mina förväntningar.

Tre + av fem möjliga.

KKK+

Camilla Läckberg - Stenhuggaren

 Det är en tidig oktobermorgon i Fjällbacka och fiskaren Frans Bengtsson är ute och vittjar sina hummertinor. Vid den sista tinan är det dock något som tar emot. Den kärvar rejält och Frans förstår snart att det inte är någon vanlig fångst han fått. Men när tinan skär vattenytan kastar han sig mot relingen och spyr. För tvärs över nätet hänger en livlös liten flicka ...
Patrik Hedström och hans kollegor vid Tanumshede polisstation dras åter in i ett komplicerat fall. Vid obduktionen upptäcker man nämligen att den lilla flickan har sötvatten med tvålrester i lungorna. Någon har alltså dränkt henne inomhus och sedan dumpat kroppen i havet. Men vem kan ha velat göra henne illa- och varför? Det visar sig snart att de måste gräva långt bakåt i tiden för att få reda på sanningen...





Det här är Camilla Läckbergs tredje deckare i serien om Erika och Patrik i Fjällbacka. De tidigare deckarna isprinsessan och predikanten tyckte jag båda var bra, men predikanten var något bättre än isprinsessan.
       Det verkar som om Camilla bara blir bättre och bättre. Jag kunde knappt lägga ifrån mig Stenhuggaren, sträckläste den från pärm till pärm. Camilla hoppar mellan nutid där Patrik försöker lösa mordet på Sara och en parallell histpria om där man får följa överklass flickan Agnes som under 1920 talet gör ett fatalt misstag och hur detta utvecklar sig framåt i tiden. Erika och Patrik som är huvudpersonerna i alla tre böckerna är lika charmigt mysiga som vanligt. I denna bok har Patrik och Erika (Som blev tillsammans i första boken isprinsessan) precis fått barn och Erika kämpar för att känna sig så lycklig som hon känner att hon borde. det är också spännande att följa Erikas syster Anna som varit med i varje bok hitils. Hennes man misshandlar henne och i denna bok tar det hela en ny vändning.

Fyra K:n av fem möjliga.
KKKK