The Curious Incident of The Dog in The Night-Time - Mark Haddon




Det ska föreställa en barn/ungdomsbok men det går jag inte med på. En av de bästa böckerna jag läst i år. Otroligt rolig, jag skrattade väldigt ofta, men den gav mig också en förståelse för aspergerssyndrom. Jag visste om vad det var och vad det innebär innan men den här boken fick mig att verkligen fatta. Att inte förstå kropsspråk eller idiomer är fördjävligt. vi tänker inte på det men vi pratar bildligt så ofta att om man verkligen skulle ta allt vi sa bokstavligen skulle det inte vara lätt. Titt som tätt blev jag arg sen blev jag förvånad och efter det blev jag ledsen sen blev jag glad igen och så höll det på. Otroligt lättläst och rolig.


Fem av fem möjliga.

Delano Georgia USA - Stuart Woods

Varför försvinner så många män i 20-årsåldern i Georgia, och varför upphör spåren så ofta i närheten av den lilla staden Delano? Will Henry Lee, som blir stdens förste polismästare 1919, är sanningen på spåren, likaså hans kollega Sonny Butts som får befattningen efter andra världskriget. När Tucker Watts blir stadens första svarte polismästare i början av 60-talet har hab särsklid orsak att plocka fram sina företrädares gamla papper och börja nysta i trådarna på nytt...
Stuart Woods roman är inte bara en oerhört spännande kriminalberättelse utan  också en sällsynt levande skildring av livet i en amerikans småstad under drygt fyrtio år: rasmotsättnigarna, det politiska spelet och människornas liv.




Den boken är mycket mer än en vanlig deckare. Själva mordhistorien är inte alls särsklit komplicerad och man inser väldigt tidigt vem mördaren är och får också väldigt tidigt det bekräftat. men det spelar ingen roll, intresset hålls uppe ändå. Man måste veta hur det ska gå, för staden och för mordutredarna. Rasmotsättningarna och politiken är också intressanta att följa genom tiderna. När man börjat läsa vill man inte sluta. Så starta nu när det är lov/semester.

Fem av fem möjliga.

KKKKK

En ovanligt torr sommar - Peter Robinson

För fyrtio år sedan lades den engelska byn Hobb's End under vatten. En ovanligt torr sommar leder emellertid till att de bräckliga huskropparna träder i dagen - och med dem ett kvinnoskelett.
        Överkommissarie Alan Banks får, tillsammans med kriminalinspektör Annie Cabbot, den otacksamma uppgiften att identifiera den döda kvinnan. De fascineras av utredningsarbetet som för dem decennier bakåt i tiden.
        Vad ingen av dem anar är att en person tror sig sitta inne med lösningen på mordet, en person som hela livet fruktat att sanningen ska uppenbaras och som är beredd att ta den med sig i graven ...





Tydligen finns det många deckare som handlar om uttorkade reservat där det tidigare legat en by. Jag har läst en bok som var näst intill identisk i det avseendet men olik i själva mord historien. Den andra boken heter dalen som dränktes och den har jag inte recenserat här ännu. Det lustigaste av allt är väl att de båda böckerna kommer från samma hylla av deckare som vi har på vårt landställe.
       Den här boken var intressant att läsa, från början får man läsa ur tre perspektiv det ena är polisernas och utrednigens nutida, det andra nutida fast ur en person som var inblandat i mordets perspektiv och sist ur en text skriven av den personen där man får veta hädelserna som ledde fram till mordet. Att man vet så mycket mer än poliserna är inget problem för man får inte veta hur allt gick till ändå förän precis i slutet. Väldigt intressant att läsa om england under andravärldskriget och också mycket intressanta personporträtt.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

I valet och kvalet - Jane Green

Vid 27 är tycker Libby att det är mycket som talar för en rik make. Så när hon träffar Nick - härliga, roliga, snygga Nick, som är totalpank, bor i en sjaskig liten etta och tycker att en kul kväll ute består av puben, polarna och öl - bestämmer hon sig för att han bara är ett äventyr.

Finansgeniet Ed däremot, kan vara svaret på hennes böner. Hans hus vid Regent's Park gör hans hemska mustasch fullt uthärdlig, och hon kan säkert ha överseende med hans irriterande små ovanor, och hur som helst är han galen i henne. Men vet Libby verkligen vad hon vill ha?

Till slut måste hon välja.






Tillskilnad från Jenny S är det här helt acceptabel chicklitt. den utrger sig inte för att vara någonting den inte är, utan är lättsam och rolig. Den tar upp små vardagsproblem som att komma överens med varandras kompisar. Att hitta rätt och inte hitta det man bestämt sig för är rätt. Men också hur otroligt enkelt det är att lura sig själv.

Tre av fem möjliga.

KKK

Jenny S - Denise Rudberg

Jenny lever lycklig med sin pojkvän och trivs med jobbet på banken i lilla Habo utanför Jönköping. Efter en trasslig uppväxt har hon inte längre någon kontakt med sina föräldrar. Jocke och deras liv tillsammans är allt hon har.

När Jocke i ett brev lämnar Jenny och hon dessutom upptäcker att han har ett förhållande med hennes bästa väninna rasar allt. Inom några timmar har hon sagt upp sig, packat sina väskor och givit sig av till Stockholm där hon inte känner någon.

Efter några sömnlösa veckor på ett nedgånget ungkarlshotell måste hon ta itu med sitt liv. Hon får jobb som assistent på en mäklarfirma och som hundvakt åt Greta, vars ägare Per och Bo tar sig an Jenny och de blir vänner. Hon får åter en fast punkt i tillvaron, men så händer något som tvingar Jenny tillbaka till hemstaden och till sitt gamla liv.





ush, de andra böckerna jag läst av denise rudberg har varit om inte jättebra så åtminstonde mycket bättre än den här. klyshig och tråkig är huvudpersonen och det ända känsla jag får är ilska. Huvudpersonens förmåga att förlåta ligger högt över vad jag kan förstå. Ingen njutbar läsupplevelse av den inte.

Ett av fem möjliga.

K

Luftslottet som sprängdes - Stieg Larsson

Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.
Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.



Jag kan bara säga att den här boken var ett mycket bra avslut på en trilogi som gav såpass mycket mersmak att jag tycker det är mycket synd att han bara hans skriva dessa tre böcker innan han dog. Som recesion hänvisar jag till mina två tidigare recensioner då den här inte skiljer sig mcyet alls från tvåan. Tvåan och Trean i trilogin skulle kunna vara en bok som delats upp i två. Flickan som lekte med elden , Män som hatar kvinnor


 Fyra av fem möjliga.

KKKK

Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson

I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla.
       Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...





Den här deckartriologin fortsatte att imponera på mig med uppföljaren till män som hatar kvinnor. Boken är spännande rakt igenom och man vill inte sluta läsa, måste veta hur det ska sluta. En liten extra kul grej är att han blandar in Paolo Roberto som är en verklig person. Det ger boken en känsla (Fast man är helt medveten om att det hela är på hittat) av riktighet.
        Ett minus med den här boken eller snarare med själva trologin är att de de två sista böckerna har mycket att göra med varandra, den ena tar vid där den andra slutar, medan den första boken hänger lite löst. Även om det flitigt dras trådar till första boken går det inte att komma ifrån att den var en bok om ett fall. De två andra böckerna handlar om en och samma sak vilket ger den första boken en känsla av att inte riktigt höra till. Plus att den första boken är om inte en klassisk så ändå en pusseldeckare, vilket de två andra inte riktigt känns som. De glider lite iväg från själva deckargenren in mot spion hållet. Vilket inte gör dem till sämre böcker, absolut inte, men det gör dem till lite sämre deckare.

Fyra av fem möjliga

KKKK

J som i Jagad - Sue Grafton

J som i jagad: För fem år sedan hittades Wendell Jaffes segelbåt drivande utanför Bajakusten medan Jaffe själv är spårlöst försvunnen. I ett brev berättar han att han är bankrutt och när myndigheterna får inblick i hans bankkonton är de tömda och rensade. De som investerat i hans företag förlorade i ett slag allt. Efter fem år dödförklaras han. Försäkringsbolaget betalar en halv miljon dollar till änkan och saken är ur världen. Det var i alla fall vad man trodde?
Veckan efter sågs Wendell Jaffe livs levande på en bar i Mexico.




En deckare ska man inte behöva traggla sig igenom, det är okej om det tar tid när det är en svårtläst men bra klassiker men att behöva tvinga sig själv att läsa klart en deckare, det är sämsta betyg.

Ett av fem möjliga

K