Que? Slut... äntligen.

Jag läser flera bokbloggar och nyligen är det flera som svarat på en bokenkät. Den enda sak jag reagerat på är den fråga, som varenda en svarat likadant på. Frågan är: "När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?". Av de jag sett har alla svarat: Nej, bara om boken är tråkig/dålig. är den bra vill man att den aldrig ska ta slut.
         Är jag den enda som verkligen inte håller med? Varje gång jag läser t.ex. en deckare vill jag ju veta hur den slutar, jag riktigt längtar och hetsläser mig fram till slutet hur bra boken en må vara. Da Vinci koden till exempel, jag tyckte att den var helt stört spännande och även fast språket inte var det vackraste var man tvungen att läsa vidare hela tiden. Jag kan ibland nu önska att jag inte läst den.. så jag skulle kunna läsa den för första gången. Den är knappast en bok som klarar av en omläsning, vet man slutet är den körd. Men trots att jag älskade den medan jag läste hade jag verkligen inte velat att den skulle fortsatt, den skulle ju blivit så mycket sämre.
       Och för att ta ett helt annat exempel så är Mästaren och Margarita en av mina favoritböcker. Men trots att jag älskade att läsa den längtade jag till slutet, räknade ner sidorna och tänkte hur långt hinner jag idag kommer den vara utläst till imorgon?. Det handlar inte om att jag blir uttråkad av boken, inte alls, men det är ju först när man läst slutet som man kan få en riktig helhetskänsla för boken. Man kan tolka om händelser och ligga och älta (och gråta om någon dött). Slutet betyder oftaatt boken får sin mening, t.ex efter att ha läst slutet av Janlineks De utestängda, fick jag aha-upplevelser om flera saker i boken som jag knappt lagt märke till tidigare. Dessutom älskar jag att läsa om böcker, gärna med ett ganska långt mellanrum, man upptäcker nya saker i boken som nu (efter att man läst slutet en gång och vet vad som händer) får en ny mening.
          Nu kanske jag spårade helt men det jag fick bara känslan av att man räknade sidor var något som ansågs lite "dåligt". Att man inte uppskattade boken ordentligt om man vill,vill,vill att den ska ta slut. Jag kunde inte hålla med mindre.

Så här är slutet på min mycket långa text med säkert massor av fel, credd till den som tog sig hit. Och erkänn att ni längtade, lite i alla fall.

peace