84, Charing Cross Road Brev Till En Bokhandel - Helene Hanff

Helene Hanff skriver 1949 sin första bokbeställning från New York till antikvariatet Marks & Co på 84 Charing Cross Road i London. Allteftersom korrespondensen framskrider viker den brittiska reservationen inför miss Hanffs humor och spontanitet. Bokhandlaren som först undertecknar sig "Högaktningsfullt FPD" blir "F Doel" och därefter "Frank Doel" för att till sist under många år vara "Med kära hälsningar Frank".
       I tjugo år varar brevväxlingen och snart får Helene också långa brev från andra i firman, som tackar för de matpaket hon sänder till dem i det efterkrigsransonerade England. Men alla vet att hon är främst Franks brevvän. I och med hans död avslutas också brevväxlingen men utan att de två fått träffas. Först 1971 då den brittiske förläggaren av 'Brev till en bokhandel' bjuder över Helene till bokens utgivning får hon uppleva London och träffa Franks familj. Det äventyret beskriver hon i Hertiginnan av Bloomsbury Street, som också ingår i denna svenska utgåva.



Den här boken är riktigt mysig. Den börjar som en brevsamling. Breven är kvicka och roliga, men samtidigt pratar Helene om att skicka mat (Till england från USA) vilket får en att inse att allt kanske inte var en dans på rosor. Det är också kul att se hur brevskrivarna lär känna varandra mer och mer, och dessutom lär känna varandras familjer.
Andra delen Hertiginnan av Bloomsbury Street handlar om när Helene (Brevskriverskan från USA) äntligen kan komma till england, hennes drömstad. Det är också här väldigt roligt och kvickt, speciellt hennes berättelser om hennes fans (Själva brevsamlingen har redan getts ut) och deras upptåg, men också hennes upplevelser av London och England, som hon drömt om så länge.

Fyra av fem möjliga.

KKKK

Kommentarer
Postat av: Spectatia

Men vad roligt med någon mer som har läst den här på sista tiden. :-) Hemskt mysig bok för oss bokälskare.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback