Flickan som lekte med elden - Stieg Larsson

I uppföljaren till Män som hatar kvinnor är det Lisbeth Salander som står i centrum. En rad dramatiska händelser får Lisbeths mörka förflutna att göra sig påmint och när hon dras in i en mördarjakt där hon själv är villebråd bestämmer hon sig för att göra upp med det förgångna en gång för alla.
       Samtidigt har Mikael Blomkvist på Millennium fått korn på hett nyhetsstoff. Två journalister, Dag och Mia, kan visa avslöjande fakta om en omfattande sexhandel mellan Östeuropa och Sverige. Många av de personer som utpekas har högt uppsatta positioner i samhället. När Dag och Mia blir brutalt mördade och misstankarna riktas mot Salander bestämmer sig Blomkvist för att driva sin egen utredning. Han upptäcker snart ett samband mellan morden och traffickingtemat. Den fruktade Zala, vars namn ständigt förekommer i utredningen, visar sig dessutom ha kopplingar till en viss Lisbeth Salander...





Den här deckartriologin fortsatte att imponera på mig med uppföljaren till män som hatar kvinnor. Boken är spännande rakt igenom och man vill inte sluta läsa, måste veta hur det ska sluta. En liten extra kul grej är att han blandar in Paolo Roberto som är en verklig person. Det ger boken en känsla (Fast man är helt medveten om att det hela är på hittat) av riktighet.
        Ett minus med den här boken eller snarare med själva trologin är att de de två sista böckerna har mycket att göra med varandra, den ena tar vid där den andra slutar, medan den första boken hänger lite löst. Även om det flitigt dras trådar till första boken går det inte att komma ifrån att den var en bok om ett fall. De två andra böckerna handlar om en och samma sak vilket ger den första boken en känsla av att inte riktigt höra till. Plus att den första boken är om inte en klassisk så ändå en pusseldeckare, vilket de två andra inte riktigt känns som. De glider lite iväg från själva deckargenren in mot spion hållet. Vilket inte gör dem till sämre böcker, absolut inte, men det gör dem till lite sämre deckare.

Fyra av fem möjliga

KKKK

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback