I de sista tingens land - Paul Auster

I de sista tingens land är en visionär roman om överlevnad i en värld där den slutgiltiga undergången är nära. Anna Blume har kommit till en namnlös stad på jakt efter sin försvunne bror. Hennes berättelse beskriver ett liv där döden är ständigt närvarande. Hoppare kastar sig ut från skyskrapor, Löpare plågar sig till döds springande genom den sönderfallande staden. Gatorna genomsöks av Saksökare på jakt efter "de sista tingen" som de säljer för atty få mat och skydd.
I det förfallna Nationalbiblioteket, ett tillhåll för grälsjuka sekter, möter hon mannen som blir hennes stora kärlek. Den mardrömslika och hallucinatoriska berättelse som Paul Auster skapat är ett vittnesbörd om de stora katastroferna som drabbat mänskligheten i vårt sekel.


 Det här är vad man skulle kunna kalla en feel-bad bok. Det finns inget ljus i de sista tingens land, allt ät över och alla ger upp. Det enda som återstår är att överleva, och folk som gör det tvingas ibland till de hemskaste saker.  Den känns skrämmande att det här skulle kunna bli någons verklighet, det kryper lite längs ryggraden. Den här boken går in och sätter sig som en klump i magen, det är jobbigt att läsa om det vidriga liv Anna tvingas leva. Det blir inte bättre av de många hemska människor som porträtteras och de många viriga sidorna av människan. Det här är ingen bok som gör en glad, men det är en mycket bra bok. Paul Auster är en klar ny favorit (Jag har också recenserat Dårskaper i Brooklyn).

Fyra+ av fem möjliga.

KKKK+

Kommentarer
Postat av: Tina

Paul Auster är fantastisk. Har letat efter denna på bibblan, men den verkar alltid vara utlånad. Har annars läst det mesta av honom.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback